România este principalul partener strategic al R. Moldova, însă relațiile dintre București și Chișinău sunt limitate din cauza politicilor promovate de Guvernul Chicu. De această părere este Anatol Țăranu, istoric și analist politic de la Chișinău, care a comentat astăzi, declarațiile ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, potrivit cărora prioritățile Republicii Moldova rămân asocierea cu Uniunea Europeană, dar și parteneriatul cu Federația Rusă.
„E o politică externă crăcănată. Nu poți să mergi concomitent pe câteva direcții. Modelul civilizațional occidental nu se combină cu cel eurasiatic. Dodon și ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federației Ruse”, a declarat Anatol Țăranu pentru Radio Chișinău.
România este principalul partener strategic al Rep. Moldova, a mai adaugat expertul, însă relațiile dintre București și Chișinău sunt limitate din cauza politicilor promovate de Guvernul Chicu. Mai mult, și recenta tentativă a noii guvernări de a se apropia de Ungaria, izolată în plan european, demonstrează încă o dată că Igor Dodon nu este acceptat de instituțiile occidentale.
Amintim că, astăzi, în discuțiile cu jurnaliștii, Aureliu Ciocoi a accentuat că premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon poartă un dialog constant cu instituțiile europene, dar și cu omologii lor din est, și că guvernul nu va renunța la implementarea Acordului de Asociere și Liber Schimb.
„Prioritatea numărul unu a politicii externe a Republicii Moldova este continuarea implementării reformelor care derivă prevederile Acordului de Asociere cu UE, și relansarea dialogului pragmatic cu Federația Rusă și cu statele din spațiul estic”, a spus Aureliu Ciocoi.
Tot astăzi, ministrul de Externe de la Chișinău a mai declarat că în 1992, armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge. Însă, această declarația a fost contrazisă de istoricul Anatol Țăranu, care a menționat că armistițiul din 1992 a fost semnat de președinții Mircea Snegur și Boris Elțîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu R. Moldova.
Totodată, sursa a mai specificat că politica externă echilibrată induce în eroare cetățenii și camuflează afinitatea guvernului pentru modelul politic eurasiatic.