Proiectul de lege care prevede punerea în aplicare a prevederilor Declarației de Independență cu privire la utilizarea limbii române în documentele și legile din Republica Moldova nu a fost susținut de către majoritatea deputaților.
Iurie Reniță, deputatul fracțiunii PPDA, a venit cu solicitarea de a include proiectul respectiv pe ordinea de zi a ședinței plenare. Însă, propunerea sa a fost votată doar de către deputații ACUM și de trei parlamentari democrați, printre care și Vladimir Cebotari.
Amintim că în octombrie 2019, deputații Blocului ACUM Iurie Reniță și Lilian Carp au prezentat în Parlamentul R. Moldova un proiect de lege prin care solicitau înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în mai multe acte legislative printre care se număra Regulamentul Parlamentului și Legea privind actele de stare civilă
„Astăzi, la Parlament, am prezentat inițiativa legislativă privind modificarea mai multor legi în vigoare, în care sintagma „limba moldovenească” trebuie să fie substituită cu „limba română”. Prezentul proiect de lege este în strictă concordanță legală cu Hotărârea Curții Constituționale, care prevede că, în cazul divergențelor între textul Declarației de Independență și cel al Constituției, prevalează cel din Declarația de Independență”, scria Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook în toamna anului 2019.