Fermierii din Republica Moldova au cucerit Germania cu prunele tradiţionale. Pomicultorii au reuşit anul trecut să intre pe piaţa de fructe din Germania. Nemţiii au fost uimiți de gustul şi de cantitatea extrem de mică de pesticide din prunele basarabene, scrie TVR Moldova.
Drept recompensă pentru munca ecologică a fermierilor, germanii au mărit cota de import pentru fructele din Republica Moldova.
„Noi am găsit Republica Moldova o foarte interesantă ţară pe domeniul prunelor. Pentru că aveţi o calitate foarte bună, o climă la fel de bună, şi cred că putem face afaceri cu producătorii basarabeni. Noi importăm prune din Republica Moldova fiindcă în magazinele noastre nu avem prune nemţeşti. Aşa că, suntem cointeresaţi să avem produse din alte ţări”, a spuys Hansa Leaher, importator de prune din Germania.
Specialiştii germani au cerut teste speciale în laboratoarele din Berlin pentru a depista nivelul de reziduri din prune, și au fost uimiți când au descoperit că nivelul de pesticide este cu mult sub norma europeană admisibilă.
„Cerinţele reţeţelor din Germania sunt mai riguroase. Dacă UE acceptă limite maxime de reziduri de un punct, atunci anumite magazine acceptă 0,3 puncte de reziduri în fructe”, a declarat Iurie Fală, director Moldova Fruct.
Fermierii basarabeni au descoperit cu satisfacţie că piaţa germană este mai stabilă şi cu cele mai bune preţuri din Europa.
„Se respectă toate obligaţiile. Dacă ai semnat un contract cu anumite zile de plată, atunci se face în timp şi la oră, iar pe piaţa rusească, sunt momente când se întârzie foarte tare cu plata”, a precizat Ion Tulei, pomicultor.
Succesul de anul trecut al pomicultorilor care au exportat, în premieră, în Germania, este o dovadă că Republica Moldova poate produce fructe demne de cea mai riguroasă şi strictă piaţă din Europa.
„Pentru mine a exporta pe piaţa germană, înseamnă profesionalism. Să poţi să te descurci să ai un fruct de calitate, să nu ai reziduri şi să poţi concura cu fructele din Uniunea Europeană. Sunt foarte gustoase prunele noastre, nu au adaosuri, nu au trataţi şi sunt mai ferme şi mai ecologice. Suntem în urmă cu tehnologia, dar avansăm la ceea ce ţine de calitatea gustului”, a spus Ion Ionaș, pomicultor.
Un sprijin deosebit a venit şi din partea ambasadei Republicii Moldova în Germania. Autorităţile de la compania Moldova Fruct au cerut chiar înfiinţarea unei funcţii la ambasadă care să asigure intermedierea dintre agricultorii basarabeni şi importatorii germani.
În 2019, Consiliul Uniunii Europene a aprobat decizia privind obţinerea condiţiilor preferenţiale suplimentare pentru exporturile pe piaţa Uniunii Europene. Prin urmare, fermierii din Republica Moldova nu mai sunt nevoiţi să achite taxe vamale pentru exportul de prune, struguri şi cireşe. Înţelegerea a fost semnată la 11 iulie 2019.