Eugenia Ceban, mama primarului general al Chișinăului și consilier PSRM, a umilit victimele deportărilor sovietice, sugerându-le să aducă mai întâi bani în bugetul municipal, iar apoi să ceară abonamente gratuite. Reacția scandaloasă a venit după ce consilierii municipali din PL au solicitat reincluderea foștilor deportați în lista persoanelor care pot călători gratuit cu transportul public din Chişinău.
În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău de săptămâna trecută, Veronica Herţa, consilier PL a subliniat că foştii deportaţi reprezintă una din cele mai vulnerabile categorii de persoane, care au suferit mult în trecut, şi a propus ca aceştia să fie reincluşi în anexa 28 a Bugetului pentru anul 2020, de unde au fost eliminaţi la începutul anului curent, ca să beneficieze de călătorii gratuite cu transportul public în mun. Chişinău. „E o categorie de persoane care a avut cel mai mult de suferit, care au simţit umilinţa atunci când au fost urcaţi în vagoane, iar în ianuarie curent au simţit umilinţa când li s-a cerut să coboare din transportul public ori să achite taxa. Rog să susţinem proiectul prin care persoanele supuse represiunilor politice să se regăsească în lista beneficiarilor de transport gratuit”, a propus consilierul PL, menționând că în 2016 în mun. Chişinău au fost 2550 de foşti deportaţi, iar în prezent mai sunt 1600 de persoane, scrie jurnal.md.
Socialista Eugenia Ceban s-a scandalizat și a sugerat că Direcţia Asistenţă Socială le oferă deja pensionarilor câte 70 de lei pentru călătorii, or dacă aceștia doresc, pot depune o cerere ca în loc de bani să ia abonamentul. „Poate e mai bine ca ei să se adreseze la Asistenţa Socială, să ia la alegere: 70 de lei ori abonamentul. De altfel, Curtea de Conturi a constatat nereguli la acest capitol şi directorului Regie transport electric i s-a deschis dosar penal pentru această categorie, că a încălcat cadrul legal”, a spus Eugenia Ceban.
Veronica Herţa a precizat că raportul Curţii de Conturi din 2018 nu se referă la represaţii politici, ci la cei peste 6100 de angajaţi ai poliţiei, care beneficiau de această înlesnire. „Referitor la dreptul de a solicita un abonament în locul celor 70 de lei, de acest adaos beneficiază cei cu pensii de până la 3000 de lei. Respectiv, persoana ca să călătorească gratuit trebuie să refuze cei 70 de lei şi să solicite prin asistenţa socială regiei transport electric să-i elibereze un abonament şi să meargă lunar să-l ridice. E o procedură birocratică la care nu cred că merită să supunem aceşti oameni”, a declarat Herța.
Amintim că, victimele represiunilor politice din perioada sovietică nu mai pot circula gratuit cu transportul public, deoarece această categorie de persoane nu s-ar mai regăsi în anexele bugetului municipiului Chișinau pentru 2020.
Și aceasta nu este singura decizie controversată care vrea să distorsioneze adevărul istoric prin umilirea victimelor deportărilor. După ce alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău au fost câștigate de Ion Ceban, candidatul PSRM, un partid prorus care se află acum la guvernare în R. Moldova, la Chișinău au avut loc o serie de evenimente menite să lovească în valorile românești de acolo.
Inițial a apărut o inițiativa a consilierilor locali din PSRM de a redenumi strada Octavian Goga din Chișinău în strada A.V.Suvorov , după care primarul Ion Ceban și-a anunțat intenția de a deschide la Chișinău, un muzeu „al blocadei Leningradului”, în contextul în care anterior, președintele Igor Dodon a declarat că va închide Muzeul Ocupației Sovietice din Chișinău. Ulterior, Mișcarea Politică Unirea a anunțat că la Primăria mun. Chișinău a fost înregistrat un demers în vederea înlocuirii Pietrei Comemorative a Victimelor Ocupației Sovietice și ale Regimului Totalitar Comunist cu o sculptură de tip sovietic „Mama Patrie”.