„Tiraspolul pe parcursul ultimilor ani a făcut declarații de acest gen. Eu cred că nu e serios să le discutăm”. Astfel, a comentat premierul Ion Chicu, declarațiile lui Oleg Beliakov copreşedintelui Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, care a solicitat majorarea numărului de „pacificatori” ruşi de la Nistru de la 400 la 4200.
„Tiraspolul pe parcursul ultimilor ani a făcut declarații de acest gen. Eu cred că nu e serios să le discutăm. Sunt foarte multe declarații de acest gen din partea Tiraspolului și nu doar a Tiraspolului. Eu nici nu știu cine este Beleakov. Nu discutăm noi subiectele respective. Nu este nici o necesitate de a mări contigentul”, a declarat premierul R. Moldova într-o conferință de presă.
Referitor la aceeași solicitare a Tiraspolului, Alexandru Flenchea, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, a declarat pentru Radio Chișinău că orice fel de schimbări în zona de securitate necesită aprobarea Comisiei Unificate de Control și că deciziile se iau prin consens, iar delegația Republicii Moldova, nu va da acordul pentru asemenea modificări.
„Nu vom da acordul pentru că nu este cazul, nu este nevoie. Mai mult, poziția Chișinăului a fost în favoarea demilitarizării treptate a regiunii, inclusiv, a zonei de securitate”, a menționat Alexandru Flenchea.
Totodată, deputatul Oazu Nantoi, expert pe problema transnistreană, a menționat că pacificatorii ruși sunt un instrument de control al Federației Ruse prin care este blocată comunicarea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și soluționarea conflictului.
„Este vorba despre o provocare. Această provocare vorbește despre impunitatea reprezentanților regimului ilegal, anticonstituțional din stânga Nistrului. Pacificatorii sunt un instrument de control din partea Federației Ruse prin care Federația Rusă împiedică comunicarea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și în mare parte conștient blochează soluționarea conflictului, deoarece dacă aceste trupe ar fi dispărut, pacificatorii, așa miraculos, toată lumea și-ar fi dat seama că conflictul nu este intern, ci este artificial înghețat de Federația Rusă cu complicitatea politicienilor corupți de la Chișinău și nu numai, care au transformat așa zisă „Transnistrie” într-o sursă de îmbogățire ilicită prin activități economice ilegale”, a subliniat Oazu Nantoi pentru Radio Chișinău.
Amintim că în prezent, în zona de securitate se află aproximativ 1 500 de militari din căștile albastre, aproape câte 500 din partea Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului.