S-au împlinit 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a primului primar al Chişinăului, ales în mod democratic. Nicolae Costin, unul dintre fruntaşii mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova, a fost comemorat ieri la Cimitirul Central din Chişinău, unde îşi duce somnul de veci, notează TVR Moldova.
Rude, prieteni şi apropiaţi au revenit la mormântul celui care a adus limba română în Chişinău. Au depănat amintiri şi au vorbit cu regret despre planurile pe care le avea Nicolae Costin. A reuşit multe, dar prea puţine din câte şi-a dorit, părăsind lumea mult prea devreme.
„Asta e o durere care toată viaţa nu se şterge, pentru că el a plecat prea tânăr. A fost cosit la 54 de ani şi doi ani zile a avut posibilitate să facă pentru municipiul Chişinău, pentru toată ţara, toată naţiunea. A vrut să unească toţi oamenii de credinţă a ținutului acesta, a românilor, ca să fim toți într-un singur pas, într-un gând, să avem o singură limbă”, a declarat sora acestuia, Larisa Costin.
Tânăra generaţie îl ştie pe Nicolae Costin şi îi recunoaşte meritele. Elevii Gimnaziului care îi poartă numele au recitat versuri şi au evocat cele mai importante realizări din perioada când marele patriot a fost deputat şi primar al capitalei R. Moldova.
Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, Raionul Rezina. În anul 1990 este ales ca Preşedinte al Consiliului orăşenesc Chişinău, apoi este ales ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales democratic (1990-1994). În perioada anilor 1990-1994 a fost primar al municipiului Chişinău Este considerat primul primar al municipiului Chişinău, care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. Nicolae Costin a fost coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova (27 august 1991). A susţinut problemele limbii române şi revenirii la grafia latină.La propunerea şi insistenţa sa, străzile municipiului Chişinău au fost botezate cu nume cu caracter naţional (Traian, Ştefan cel Mare, Milescu-Spătarul, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile Bucureşti, Calea Ieşilor etc.). În perioada în care a fost primar a susţinut reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine (Paştele, Crăciunul), instaurarea tradiţiei sărbătoririi Zilei Independenţei Republicii Moldova şi Limbii Române. S-a stins din viaţă în urma unei grele suferinţe la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chişinău.
Astăzi două străzi, din Iaşi şi Chişinău, dar şi un gimnaziu îi poartă numele.