Poetul Grigore Vieru a fost omagiat, vineri, 14 februarie 2020, la Cahul, prin spectacolul literar- muzical cu genericul „Suflet din sufletul neamului meu” de la Teatrul Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu”.
Sala de spectacole a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni care a venit să-și amintească de marele poet Grigore Vieru și să-i asculte creațiile. Unii din spectatori au preferat să stea în picioare sau pe scaune adiționale, dar să asiste la spectacolul literar-muzical cu genericul „Suflet din sufletul neamului meu” realizat de către actorii Muzical-Dramaticului „B.P.Hasdeu” în comun cu interpreții Mircea Zgherea, Viorel Burlacu, Vitalie Toderașcu și Victor Celan, dar și cu folchista bucureșteană Maria Gheorghiu și cu actorul Nicolae Jelescu de la Teatrul Poetic „A.Mateevici” din Chișinău.
Omagiu adus poetului Grigore Vieru care ar fi împlinit 85 de ani, a avut câteva compartimente, prefigurate în funcție de temele definitorii ale creației sale: mama, iubita, limba română și patria.
Publicul a fost foarte receptiv, a cântat și a recitat împreună cu artiștii versurile marelui poet al neamului.
Prezent la eveniment Mihai Stănică, consulul României la Cahul, a menționat că marele poet Grigore Vieru este cunoscut nu doar pe malul stâng al Prutului, dar și pe malul drept.
„Poate dacă n-ar fi fost vorba de un eveniment atât de important, mi-ar fi fost mult mai ușor să vorbesc. Credeți-mă, deși este al doilea an în care de ziua lui Vieru particip la un astfel de eveniment, sunt impresionat de opera lui și mai ales de sensibilitatea cu care a reușit să pună în versuri sentimentele cele mai profunde ale ființei umane. Mă refer la dragostea de mama și dragostea față de țară, care consider că sunt niște valori universal valabile”, a menționat consulul României la Cahul.
Un alt invitat a fost Viorel Burlacu, directorul Muzeului din Tecuci, care a menționat că alături de colegii săi, se bucură să participe la un eveniment în care parcă se împletește zâmbetul cu lacrima. „Astăzi, Grigore Vieru ar fi împlinit 85 de ani, dar cum spune românul, n-a fost să fie. Grigore Vieru a construit poduri de cuvinte peste maluri de Prut și mă întrebam, oare noi am reușit să zidim poduri peste Prut, astfel încât să fim în aceeași unitate de conștiință, de tradiție, de istorie, de gând și de suflet românesc”, a subliniat directorul Muzeului din Tecuci.
La rândul său, Alexei Paluță, președintele Asociației Tighina, a reamintit că Grigore Vieru a spus că Basarabia este un copil înfășurat în sârmă ghimpată. „Această sârmă ghimpată trebuie dată jos de pe copilul Basarabia cu aportul fiecărui cetățean român care s-a trezit la realitate. E mai ușor pentru cei veniți din Țară, decât pentru cei care locuiți aici din simplul motiv că, diplomatic vorbind, sunteți împiedicați din toate părțile. Însă în ciuda acestui fapt, trebuie fiecare să depună eforturi în acest sens. De multe ori aud exprimări ca de pe timpul URSS, de exemplu: „Ivan Ivanovici”. Acestea trebuie scoase la gunoiul istoric. Nu trebuie să uităm istoria pe care am avut-o și trebuie să ne debarasăm de obiceiurile care ne-au fost impuse”, a recomandat Alexei Paluța.
Seara de poezie și muzică a culminat cu un recital al Mariei Gheorghiu, cantautor, interpretă de muzică folk și realizator la Radio România, acompaniată de pianistul Radu Grațianu. Interpreta a menționat în debutul programului său artistic că a fost o mare bucurie să se afle la Cahul, iar după concert a mulțumit pentru încă o experiență de neuitat.
„Destul de rar am găsit acasă în România la fel de mult respect și bucurie din partea unui public numeros si generos care a stat tot timpul „sub tăișul lacrimii” pentru ca mai apoi să primesc îmbrățișări sincere și cu multă iubire”, a adăugat Maria Gheorgiu.
Poetul Grigore Vieru s-a născut în ziua de 14 februarie 1935, în satul Pererita din fostul județ Hotin, astăzi, Republica Moldova, raionul Briceni.
În data de 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. S-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009.