O filmare aeriană realizată cu o dronă și postată pe rețeaua de socializare Facebook prezintă în imagini superbe clădirea Universității Naționale „Iurii Fedkovyci” (fosta reşedinţă a Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei), cel mai popular obiectiv care reprezintă tradițiile, istoria și splendoarea orașului Cernăuți.
Filmarea a fost realizată și postată pe rețeaua de socializate de utilizatorul Валентин Профессор.
Universitatea din Cernăuți este o fostă mitropolie, clădirea devenind universitate de prestigiu în timpul Imperiului Austro-Ungar. Pe atunci se numea Universitatea „Franz Joseph”. Mai târziu Universitatea din Cernăuți își schimbă numele în „Carol I”, iar după 1940 devine Universitatea de Stat din Cernăuți. La început aici funcționau numai trei facultăți: Facultatea de Teologie, Facultatea de Filosofie și Facultatea de Drept. Abia în 1933 ia ființă o a patra facultate, cea de Științe Naturale și Geografie.
De menționat că edificiul a fost inclus în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO în anul 2011.
Arhitectul și modelul
În anul 1864 se pun bazele impresionantei clădiri a cărei construcție a durat 18 ani. Contrar așteptărilor, Universitatea din Cernăuți nu a fost proiectată de un arhitect cunoscut, ci a fost schițată de un proaspăt absolvent ceh. Ideile i-au venit lui Josef Halvka în timpul unei călătorii prin Europa. Pentru construcția impresionantului complex arhitectural s-a ales cel mai înalt punct din Cernăuți. La 264 metri altitudine s-a ridicat ceea ce avea să devină Universitatea din Cernăuți. Arhitectura pe stil mauro-bizantin a avut ca inspirație, se pare, Palatul Alhambra din Granada.
Complexul Universității din Cernăuți este format din trei clădiri: clădirea principală și două clădiri adiacente. Clădirea principală este sediul fostei mitropolii. Este cea mai mare și spectaculoasă dintre cele trei. Ca să intri aici poți alege una dintre cele trei porți boltite. Încă de la primul contact turistul este impresionat de maiestuozitatea cu care a fost construit și mobilat acest corp. Nenumăratele săli sunt ornate cu statui de alabastru și pavate cu marmură. Cea mai frumoasă este Sala Sinodală. Arcadele galeriei sunt susținute de 12 coloane de marmură, iar pe tavanul din stejar se odihnesc un candelabru de argint și unul de cristal. Această sala are o imensă valoare istorică. Aici a fost semnat, în 1918, actul prin care Bucovina se unea cu România. După 144 de ani de ocupație habsburgică, Bucovina avea să se întoarcă acasă. Din păcate unirea nu a ținut decât 22 de ani când orașul a fost ocupat de trupele sovietice. Acela a fost un moment crucial în viața Universității din Cernăuți. Soldații au incendiat universitatea și biblioteca. Pentru reconstrucția Universității din Cernăuți au fost înființate o fabrică de cărămidă și una de țiglă.
Університет ЧНУ (Чернівецький національний університет) споруда якою пишається кожний громадянин Чернівців та України !декілька крутих кадрів ! від Валентина )
Publicată de Валентин Профессор pe Luni, 17 februarie 2020