Republica Moldova este obiectul unor experimente sociale rusești și sovietice, iar dezinformarea și știrile false fac parte din agenda Kremlinului care duce un război hibrid cu occidentul și statele care s-au rupt de Uniunea Sovietică, atenționează participanții la conferința științifică „Războiul hibrid: esenţa, strategia, tactica, urmările”, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
Moscova încearcă să se poziționeaze pe o treaptă morală mai înaltă decât lumea occidentală, punând accentul pe ortodoxie. Principala narațiune pe care o promovează este faptul că Uniunea Europeană se își reneagă rădăcinile creștine și se dezintegrează. În campania pro-Brexit, propaganda rusească a pus accentul pe pericolul imigrației, în cazul separatismului catalan au fost alimentate sentimente anti-Madrid prin asocierea capitalei cu fascismul franchist.
În România, de exemplu, Moscova vrea să creeze iluzia unui stat care devine a colonie a Bruxelles-ului. În același timp, în stânga Prutului, imaginea României este discreditată, iar Bucureștiul este prezentat drept un dușman al moldovenilor. Cuvintele cheie în spațiul ex-sovietic, Republica Moldova sau Ucraina, sunt fascism și rusofobie, constată jurnalistul Marian Voicu, autorul unui volum despre dezinformare și manipulare:
„În această epocă post-adevăr, importante nu mai sunt faptele ci emoția. Luptele nu se mai dau pentru teritoriu, ci pentru mințile oamenilor. Miza este uriașă pentru democrație, nu întâmplător, toate interferențele rusești importante au avut loc în scrutinele din Marea Britanie, Catalonia, Germania, Franța, Statele Unite, Ucraina, Republica Moldova”, a precizat Marian Voicu.
Republica Moldova este obiectul unor experimente sociale rusești și sovietice, atenționează și fostul deputat în primul Parlament Alecu Reniță. El aduce exemplul tentativei de a crea o limbă și o națiune civică moldovenească. Acestea sunt principalele arme îndreptate împotriva României. Alecu Reniță subliniază că identitatea moldovenească nu se opune celei românești.
„Fiecare moldovean este un român prin originea lui etnică. Noi nu trebuie să confundăm geografia cu etnografia. Nu poate să existe moldovenism ca rusesc fără ură față de România”, a spus Alecu Reniță.
În 2018, jurnalistul Marian Voicu a sistematizat tezele propagandei rusești în cartea sa „Matrioșca Mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”. Autorul atrage atenția că unul din scopurile Kremlinului este slăbirea democrației și accentuarea unor emoții de extremă dreaptă în spațiul european.