Victor Vădăvoi din satul Duşmani, raionul Glodeni, a devenit cunoscut pentru pasiunea sa de a confecţiona măşti. Lucrările lui sunt purtate şi în acest an la Carnavalul de la Veneţia, care se desfăşoară în perioada 8-25 februarie, cu participarea a peste trei milioane de vizitatori.
Victor Vădăvoi confecționează măști de circa cinci ani, după ce un deceniu a muncit în Italia, fiind îndemnat de un producător italian să facă măşti din hârtie. Meșterul poate realiza până la o sută de măști pe zi, în funcție de dimensiunea acestora.
„Uneori trimit măști în Italia în fiecare săptămână”, a menționat acesta pentru nordnews.md, citat de Moldpres.
Artistul afirmă că pe piaţa din R. Moldova lucrările sale nu şi-au găsit aprecierea, însă în Italia sunt foarte solicitate. Totuşi, meşterul intenţionează să popularizeze această artă şi la baştină, iar pentru asta planifică să deschidă acasă un Muzeu al măştilor.
Ideea este susţinută şi de autorităţile locale care preconizează să includă atelierul lui Victor Vădăvoi în traseul turistic Glodeni–Cobani.
„E foarte bine că pe teritoriul primăriei este un astfel de atelier de măști pe care le vinde peste hotare. Face un ban și creează locuri de muncă, e foarte bine”, a declarat pentru sursa citată Petru Rusu, primarul satului Dușmani.
Carnavalul de la Veneția este un festival anual sărbătorit în orașul Veneția. Carnavalul se termină odată cu începerea, la catolici, a Postului Mare, la 40 de zile înainte de Paște. Acest festival este cunoscut în toată lumea datorită măștilor extravagante specifice. Prima documentate care menționează utilizarea de măști în Veneția poate fi găsita încă din secolul al XIII-lea.
Există cinci tipuri de măşti veneţiene: Bauta – care acoperă, de obicei, toată faţa, dar există şi unele doar până la nivelul gurii, astfel mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare; Columbină – doar pentru jumătatea feţei; Moretta – foarte populară printre femeile veneţiene; Volto sau Larva – de obicei, albă şi este purtată cu o pelerină şi o pălărie tricorn; Medico Della Peste – a fost creată de un fizician francez în sec. XVI, Charles de Lorme, care o folosea pentru a se proteja de ciumă atunci când trata bolnavii.