Comuna Valea Seacă din România, înfrățită cu satul Mateuți din R. Moldova, a donat localității 30 de mii de euro pentru a începe reabilitarea Casei de Cultură, transformată de-a lungul vremii într-o ruină, scrie TVR Moldova.
Edificiul Cultural din satul Mateuţi, raionul Rezina, a fost ridicat în 1989. Aproape un deceniu, căminul cultural era locul unde sătenii se întâlneau de sărbători sau când artişti de la Chişinău le păşeau pragul. Era locul unde tradiţiile şi obiceiurile neamului erau puse în valoare. Cu timpul, însă, căminul cultural s-a stins ca o lumânare, au fost trase obloanele, iar prin interior şuieră vântul.
Sala mare a casei de cultură are o capacitate de 400 de locuri. Dacă pe timpuri, oamenii intrau cu zâmbetul pe faţă, acum le apare tristeţea. Scaunile sunt distruse, iar scena abia de mai ţine. Ca să te urci trebuie să ai mare grijă, întrucât rişti să ajungi cu picioarele printre scânduri.
Starea în care a ajuns acest edificiu cultural e o mare durere pentru localnici, care, în ultimii douăzeci de ani, au privit neputincioşi cum se ruinează bijuteria satului. Sătenii trăiesc, deocamdată, doar cu amintirile. Pentru prima dată casa de cultură şi-a deschis larg uşile pe 11 august 1989, iar bucuria acelei zile este vie şi astăzi. Pe scenă a urcat marele rapsod al neamului, Nicolae Sulac, actorul Mihai Volontir, Olga Ciolacu, fraţii Bivol, a încins atmsofera şi ansamblul Joc.
„Prima zi când s-a deschis casa de cultură a fost pe 11 august în 89. Această zi nu o să o uităm niciodată. Întâi s-a început deschiderea casei de cultură a fost Nicolaie Sulac cu ansamblul dumnealui şi a fost deschiderea. După ce s-a prezentat concertul cu maestrul am prezentat noi concertul. Nu putem să uităm că aici erau la intrare puse covoare roşii, pragurile frumoase, sala era arhiplină. Ne doare inima, cum să nu ne doară, era totul vopsit, strălucea tot, podeaua era podea, scaunele, scaune, scena, scenă, perdele, ce măsuri frumoase se petreceau aici”, a declarat Vera Ştirbu, fost director al Casei de Cultură.
Şi pentru că tinerii din sat nu au unde îşi petrece timpul liber, iar sătenii sunt dornici să reia tradiţiile de altă dată, să organizeze şezători şi concerte, primarul localităţii şi-a propus să renoveze Casa de Cultură. Durerea celor din Mateuţi a fost auzită de fraţii de peste Prut. În 2018, localitatea s-a înfrăţit cu localitatea Valea Seacă din judeţul Bacău, România, care a donat primăriei din Mateuţi 30 de mii de euro pentru reabilitarea clădirii. Resurse financiare a oferit şi consiliul raional Rezina.
„În baza acestui parteneriat am beneficiat de o contribuţie foarte costisitoare din partea primăriei Valea Seacă, pentru executarea lucrărilor la acoperişul casei de cultură. Dacă avem acoperişul, cel puţin am stopat ruinarea”, a menționat Angela Ursachi, primarul localităţii Mateuţi.
Planurile sunt măreţe. În Casa de Cultură va fi deschisă o bibliotecă, o sală de dansuri, vor fi amenajate spaţii de creaţie şi repetiţie pentru ansamblurile artistice.
„Aici nu vom face nicio schimbare, doar vom renova pentru a păstra proiectul iniţial. În spate în partea dreaptă o să facem un mic centru social cu cantină, cu ospătărie şi trei cabine de duş şi două maşini de spălat pentru familiile social vulnerabile. Conform devuzului de cheltuieli avem nevoie de circa şapte milioanede lei”, a mai subliniat primarul.
Oamenii din satul Mateuţi aşteaptă nerăbdători ziua când Casa de Cultură îşi va redeschide larg uşile. Sunt români basarabeni care păstrează şi promovează cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile străbune, pe care le transmit generaţiilor viitoare.