Antreprenorii nu-și pot desfășura activitatea de muncă peste Prut din cauza măsurilor luate de autorități în contextul răspândirii virusului COVID-19. Despre aceasta a vorbit Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni într-un interviu pentru Europa Liberă.
Întrebat ce se întâmplă cu aceste persoane, edilul de Ungheni a subliniat că granița la Prut este pentru micii antreprenori un mare impediment. „La momentul actual aceste persoane nu-și pot desfășura activitatea de muncă, pentru că intrarea în R. Moldova le este permisă doar cetățenilor cu cetățenie moldovenească, o ieșire din R. Moldova la fel ar fi permisă, dar cu niște scopuri absolut exacte, dar în momentul în care acești cetățeni trebuie să se întoarcă din România în Republica Moldova, ei deja trebuie să completeze fișa epidemiologică și să stea 14 zile în autoizolare, ceea ce înseamnă că nicidecum nu pot traversa în mod regulat, zi la zi, această frontieră. La fel există și așa cazuri că avem cetățeni care activează în municipiul Ungheni, dar trăiesc în municipiul Iași și acești cetățeni la fel ori sunt acum opriți în România, ori sunt în R. Moldova și, respectiv, nu pot să facă naveta, așa cum o făceau în regim normal”, a explicat Alexandru Ambros.
Totodată primarul a menționat că „orașul Ungheni este poate mai deosebit de alte localități prin faptul că noi avem Zonă Economică Liberă, sunt întreprinderi mixte, sunt întreprinderi cu capital străin la care piața de desfacere nu este Republica Moldova, dar sunt alte piețe, inclusiv piețele Uniunii Europene și noi în Zona Economică Liberă avem peste 3 mii de angajați”.
Potrivit sursei, cea mai mare întreprindere cu capital american, Lear Corporation, și-a sistat activitatea acum 5 zile. „Este un exemplu cum trebuie să-ți protejezi angajații și cum trebuie să ai grijă de ei și cum trebuie să le asiguri toate măsurile de precauție. Ei și-au sistat activitatea pentru două săptămâni, pentru că există anumite probleme cu livrările de marfă, cu importul materiei prime și cu exportul produsului finit”, a declarat edilul.
Alexandru Ambros a mai spus că din Zona Economică Liberă fac parte nouă întreprinderi, în total activează 890 de angajați. La aceste întreprinderi se iau toate măsurile de precauție, pentru ca ei să fie asigurați din punctul de vedere al protecției sănătății, iar activitatea lor nu a fost sistată. „Foarte multă lume întreabă: de ce în Zona Economică se lucrează? Le răspund foarte clar: pentru că nu este sistată activitatea întreprinderilor de producere, nu este sistată activitatea anumitor instituții de prestări servicii, nu putem să sistăm absolut totul, astfel ne vom opri. Păi, ca cineva să stea acasă, altcineva trebuie să muncească, doar că celor care muncesc, indiferent că-s instituții publice sau îs instituții private, patronii trebuie să asigure protecția angajaților”, a conchis primarul municipiului Ungheni.