Republica Moldova ocupă locul 123 din 195 de state ale lumii incluse în Indicele vulnerabilităţii la focarele de boli infecţioase, elaborat de corporaţia americană RAND.
Studiul publicat în 2016, a încercat să identifice viitoarele puncte fierbinţi de răspândire a bolilor infecţioase şi a efectuat o revizuire cuprinzătoare a literaturii relevante pentru a identifica factorii care influenţează vulnerabilitatea la bolile infecţioase, transmite mold-street.com.
Folosind date disponibile pe scară largă, autorii au creat un indice pentru identificarea ţărilor potenţial vulnerabile şi apoi clasificate în funcţie de scorul general de vulnerabilitate.
Astfel autorii au constatat că din 25 de ţări cele vulnerabile, 22 sunt în Africa, iar celelalte trei sunt Afganistan, Yemen şi Haiti. Şapte dintre cele zece ţări cele mai vulnerabile sunt zone de conflict active, iar dintre 30 de ţări cele mai vulnerabile, 24 formează o centură solidă, aproape continuă, de la marginea Africii de Vest până la Cornul Africii, în Somalia – care este şi ţara cea mai vulnerabilă.
„Dacă o boală transmisibilă ar apărea în acest lanţ de ţări, s-ar putea răspândi cu uşurinţă peste graniţe în toate direcţiile”, afirmă autorii studiului, care recomandă ca factorii de decizie să ia calcul aceste concluzii şi să ia măsuri.
„Un scor ridicat de vulnerabilitate nu condamnă în mod necesar o ţară la rezultate slabe în ceea ce priveşte focarele de boli. Intervenţiile ţintite, oportune şi sensibile cultural în sănătatea publică, asistenţa medicală, gestionarea incidentelor şi guvernanţa, precum şi ajutorul global pot ajuta la atenuarea unui focar de boli infecţioase, aşa cum se vede în exemplele din Nigeria, Senegal şi Mali în timpul focarului de Ebola din 2014”, susţin autorii.