Cetățenii R. Moldova care revin acasă de peste hotare vor trebui să achite o primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale.
Conform dispoziției Nr.10 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, începînd cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.
Persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay.
Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 .
În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate a avut o reacție, declarând că această decizie „reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.
„În această perioadă dificilă, când mii de cetățeni și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, Guvernul avea obligația să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
Astfel, PAS condamnă „dur abordarea cinică a unui Guvern care a uitat de contribuția” semnificativă pe care o au cei plecați peste hotare la economia Republicii Moldova.
„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă se află în țară sau peste hotare trebuie tratați cu respect. Incitarea la ură în adresa diasporei este inadmisibilă și încă o dată demonstrează că avem o guvernare care dezbină, în loc să unească. În aceste vremuri grele este poate mai important ca oricând să dăm dovadă de solidaritate”, mai scrie PAS.
Prin urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Guvernului și coaliției de guvernare PD-PSRM să-și revizuiască decizia, să permită accesul în Republica Moldova tuturor cetățenilor indiferent dacă au plătit sau nu polița de asigurare medicală și „să oprească atacurile la adresa diasporei care riscă să lase răni adânci în societatea noastră și așa dezbinată”.