În componența Comisiei pentru Situații Excepționale trebuie cooptate persoane cu suficientă autoritate morală, care să asigure echilibru și obiectivitate în comunicarea deciziilor. De această părere este Igor Munteanu, deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, care a mai subliniat că în actuala situație de luptă cu pandemia datele false sunt inacceptabile, iar riscul de fraude trebuie eliminat.
Potrivit deputatului PPDA, de la o vreme, președintele Igor Dodon felicită poporul zilnic cu „starea națiunii”, atribuindu-și un rol neprevăzut de competențele directe ale președintelui într-un regim parlamentar. „În cea mai recentă apariție publică, Igor Dodon a anunțat că „totul e sub control” și că există 50 de mii de medici care pot stăvili COVID-19. Cifrele sunt contestate de Ala Nemerenco, fostul ministru al Sănătății. Ea susține că, în 2018, sistemul de sănătate avea 12,635 medici și 23.971 personal medical cu studii medii. Din totalul scriptic al personalului de 36.000, medicii fac doar 27.000, pentru că restul sunt stomatologi, farmaciști, cadre didactice. Anual, din sistem pleacă cca 1.000, iar 38% din cei 27.000 care rămân în ecuație sunt de vârstă pensionară. Să zicem mai găsim 1.000 studenți, însă oricum cifrele arată doar 12.000 medici și cadre medicale active”. a explicat Igor Munteanu într-o postare pe Facebook.
Totodată, deputatul se întreabă dacă Igor Dodon falsifică datele de bază privind personalul medical, oare câtă relevanță pot avea datele cu privire la echipamentul folosit, donațiile primite de Republica Moldova în ultimele săptămâni, starea pacienților și starea medicilor care îngrijesc pacienții infectați de Covid-19.
Parlamentarul de la Chișinău s-a referit și la achizițiile care se fac prin derogare de la lege – fără licitație. „De ce însă prețul unitar al unei viziere (la cantități mari) e de 0,92 de euro, adică 18,50 lei, iar în documentul publicat de Guvern viziera costă deja 55,14 lei, produs importat din China, deși ar fi trebuit ca preferința pentru China să se explice prin prețuri mai mici decât în Europa. Sau prin calitate superioară, ceea ce nu este cazul”.
Sursa a mai subliniat că prețul unei viziere din Polonia este de trei ori mai mic și totuși Guvernul de la Chișinău preferă importurile din China. Între timp, companiile private din Republica Moldova mai nu strigă în piață că deja sunt pregătite să producă tot necesarul de materiale sanitare, combinezoane, halate, dezinfectant, viziere pentru medici, adică să facă ceea ce fac statele normale în condiții excepționale. Iar Guvernul continuă să favorizeze importurile din China. „Eu personal nu văd nici un fel de patriotism și raționalitate în așa decizii. Și nici viziune. Question: Cum eliminăm riscul de fraude în perioada epidemiei și implicăm businessul local să participe la combaterea ei? Soluție: Cooptarea unor experți independenți din mediul asociativ, care să asigure actualului proces simplificat de achiziții suficientă transparență, eficiență și proporționalitate”, a mai spus Igor Munteanu.