Această scurtă analiză, efectuată de către Alex Oprunenco, Expert-Grup, încearcă să privească dincolo de recent publicatele date pozitive privind evoluţia comerţului extern al Moldovei. Analiza constată o serie de evoluţii pozitive, dar în acelaşi timp, evidenţiază și unele riscuri iminente şi provocări imprevizibile care ar putea să limiteze avântul exporturilor din 2011.
Comerţul extern în prima jumătate a 2011: Tiramisu!
Evoluţia comerţului continuă să bată prognozele cele mai optimiste, ratele de expansiune a exporturilor şi importurilor testând stratosfera. Într-adevăr, postând rate de creştere 64,9% şi 41,7% în ianuarie-iunie față de anul precedent, exporturile şi importurile au atins niveluri record în comparaţie istorică. Astfel, faţă de anul maximului istoric 2008, exporturile în prima jumătate de an au crescut cu aproximativ 26,7%, iar importurile cu 1,8%.
În cazul importurilor rolul factorilor externi rămâne unul crucial. De partea cererii veniturile remise de emigranţii moldoveni se recuperează şi alimentează consumul, iar de partea ofertei evoluţiile pe pieţele externe (resursele energetice şi produsele alimentare tot mai scumpe) contribuie şi ele crucial la sporirea valorii importurilor. Mai mult decât atât, în absenţa trendurilor de scumpire pe pieţele externe, importurile nu ar fi atins nivelul valoric al anului 2008.
Pe partea exporturilor situaţia este mult mai captivantă. Avem o creştere record, dar cât de sustenabile sunt asemenea ritmuri de creştere? Cu toate că aceste date pozitive sunt de multe ori utilizate pentru a demonstra impactul reformelor structurale, noi menţinem o abordare mai conservatoare din următoarele motive:
1. La nivel fundamental nu se atestă demontarea constrângerilor pentru creşterea economică (drumuri, capital uman, climatul de afaceri). Fără demontarea acestora noi nu putem vorbi de o creştere economică durabilă bazată pe export;
2. Aceste ritmuri de creştere reprezintă şi o coincidenţă fericită. Astfel, dacă ne vom uita la datele trimestriale pentru ultimii câţiva ani, vom vedea că expansiunea unei serii largi de exporturi reprezintă mai mult sau mai puţin un trend întârziat de recuperare (exporturi de metale şi deşeuri de metale, aproape „la pământ” un an în urmă; legume şi fructe, textile, cereale sau zahăr, ultimele două categorii având un impact negativ sever asupra exporturilor încă un an în urmă);
3. Creşterea exporturilor de maşini şi aparate reprezintă, într-adevăr, expansiunea unui nou sector. Însă datele trimestriale atestă majorarea exporturilor din această categorie în a doua jumătate a 2010 şi în speţă în trimestru IV (a propos, exporturile din această categorie au stagnat în primul trimestru 2011 faţă de trimestrul precedent). Respectiv, este posibil că potenţialul de creştere din sector să fie atins în curând.
4. O explozie autentică a exporturilor în mod normal trebuie să fie asociată cu expansiunea dramatică a producţiei industriale şi cu crearea locurilor de muncă. În realitate, industria creşte, dar nu cu rate spectaculoase, iar rata de creare a locurilor de muncă în industrie rămâne anemică. Acest fapt ar putea sugera că recuperarea exporturilor parţial se datorează lichidării stocurilor acumulate pe parcursul crizei economice. Mai mult decât atât, şi perspectivele pentru producţia industrială rămân incerte, iar piaţa de muncă va rămâne anemică şi ea.
Norii de pe cer
Aşadar, cu toate că la moment cerul pare senin, la orizont se formează niște nori care ar putea perturba zborul exporturilor moldoveneşti. O serie de factori vorbesc de posibilitatea unei „aterizări moi” a exporturilor în a doua jumătate a 2011: (1) constrângerile critice persistă; (2) efectul de recuperare în unele sectoare poate fi epuizat; (3) în cazul mai multor categorii de exporturi baza de comparaţie în a doua jumătate a 2011 nu va mai fi atât de favorabilă, ce va avea impactul aritmetic negativ asupra ratelor de expansiune a exporturilor; (4) potenţialul de expansiune în unele sectoare poate fi aproape epuizat spre sfârşitul 2011.
În afară de aceşti nori văzuţi destul de clar, în a doua jumătate a anului 2011 putem să ne ciocnim şi cu alte evenimente impactul cărora este greu de estimat la moment: (1) amplificarea crizei politice interne poate submina planurile de expansiune a investitorilor străini şi locali având efect de comprimare asupra exporturilor; aceasta instabilitate politică ar putea eventual avea repercusiuni negative asupra relaţiilor comerciale cu unele state vecine; (2) declanşarea etapei a doua a crizei economice mondiale („a doua groapă”) ar putea îngheţa influxul investiţiilor în Moldova și ar decima cererea externa pentru exporturile moldoveneşti, inclusiv şi cele din cadrul lanţurilor regionale de producere şi „lohn”. Combinarea ambilor categorii de factori ar putea însemna o „furtună perfectă” proprie pentru Moldova şi o „aterizare dură” pentru creşterea economică şi exporturile sale.
Sursa: ECO.MD
Sursă imagine: Forum.md