Un monumentul dedicat lui Iurii Gagarin va fi instalat la Chișinău. Anunțul a fost făcut de Mihail Davîdov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din Moldova, care susține acest proiect, scrie realitatea.md citând Tass.ru.
Potrivit sursei citate, bustul este gata și așteaptă ca acesta să fie transportat la Chișinău. „Planificăm să efectuăm transportul monumentului la vară, de îndată ce situația complicată de pandemie o va permite „, a spus Davîdov. Potrivit acestuia, organizatorii au solicitat autorităților din Chișinău să aloce spațiu pentru monument pe bulevardul din orașul Chișinău, care-i poartă numele astronautului.
Iurii Gagarin a vizitat Moldova în 1966, la invitația organizației Komsomol din Chișinău. Orașul a sărbătorit atunci 500 de ani. În timpul călătoriei, Gagarin s-a întâlnit cu reprezentanții tinerimei Moldovei, a vizitat o nuntă moldovenească ca oaspete, a vizitat celebrele crame de la Cricova, unde a lăsat un mesaj în cartea invitaților de onoare.
Precizăm că, în perioada sovietică, R. Moldova a contribuit la explorarea spațială. Fabricile „Mezon”, „Semnal”, „Schetmash”, „Microprovod” și alte întreprinderi au produs electronice, instrumente și alte echipamente pentru rachete și navele spațiale. De asemenea, la noi în republică a fost dezvoltat și produs un film special, fiecare cadru fiind acoperit cu mai multe straturi dintr-un compus fotosensibil special, ceea ce a permis reutilizarea acestuia în spațiu și un creion care poate fi folosit mult timp în gravitație zero.
Oamenii de știință și fermierii din R. Moldova au devenit unii dintre principalii dezvoltatori și producători de produse alimentare pentru astronauți. Pentru aceasta, a fost dezvoltată o nouă tehnologie de sublimare a fructelor și legumelor, producția de sucuri, piureuri de fructe și sosuri de legume.
La recomandarea cosmonautului George Grechko, vinificatorii din republică au dezvoltat tratamentul Cosmic și băutura tonică, care oferă energie astronauților în zbor și ajută la recuperarea după aterizare. Pentru fabricarea sa au folosit vin, suc de struguri și diverse plante aromatice.
Pe lângă alimentele speciale pentru astronauți, Moldova a dezvoltat și un dispozitiv pentru producția de biomasă – „carne spațială”, din care astronautul Valentin Lebedev a pregătit mâncăruri pe nava spațială Soyuz-13.