În contextul crizei provocate de noul Coronavirus pe teritoriul R. Moldova ierarhii, clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au mobilizat, în spiritul unității creștine și au demarat mai multe acțiuni de ajutorare a cadrelor medicale și a persoanelor afectate de situația create în republică, informează mitropoliabasarabiei.md
Misiunea Socială Diaconia
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei s-a implicat activ de la începutul pandemiei prin colectarea și distribuirea de pachete alimentare bătrânilor și celor aflați în imposibilitatea de a ieși din case. Astfel până la moment au fost distribuite de către voluntari în jur de 1000 de colete alimentare, iar în perioada imediat următoare sunt preconizate distribuirea a încă 1500 de colete.
Peste 50 de tone de produse alimentare au fost donate într-o singură zi, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”.
Produsele distribuite în această perioadă de voluntarii Diaconiei însumează în jur de 20000 Euro.
Episcopia de Bălți
În data de 6 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a făcut o vizită la Spitalul Clinic din municipiu şi la Centrul de Sănătate Publică. La Spitalul Clinic din Bălţi clericii Episcopiei au donat suma de 25 000 de lei, bani adunaţi de la preoţii din Episcopia de Bălţi.
La Centrul de Sănătate Publică din Bălţi, clericii au donat 5000 de lei, ajutor pentru Laboratorul Bacteriologic. Împreună cu donaţia, clericii Episcopiei de Bălţi au adus pentru medicii şi bolnavii din Secţia de Boli Infecţioase mai multe lăzi de fructe și legume.
La 10 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a făcut o vizită la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi (adulte) din municipiu și a adus în dar beneficiarilor Centrului în jur de 200 de kilograme de mere proaspete, 100 de kilograme de zahăr şi 100 de kilograme de hrişcă.
Ulterior, PS Antonie a vizitat din nou Spitalul Clinic din Bălţi, dar și Spitalul Raional Glodeni. Astfel, clericii Episcopiei de Bălţi au donat ambelor instituții medicale câte 10 000 de lei şi au adus în dar pentru medicii şi pacienţii din secțiile de boli infecţioase, unde sunt internaţi bolnavii cu Covid-19, mere proaspete, banane, mandarine şi lămâi.
Astfel, donațiile făcute de către și prin intermediul Episcopiei de Bălți sunt în sumă de 45 000 de lei moldovenești la care se adaugă sutele de kilograme de fructe și produse alimentare.
Episcopia Basarabiei de Sud
Părintele Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud a donat 20.000 lei moldovenești Spitalului Raional din Cahul. De asemenea, Preasfințitul Părinte Veniamin, a donat două hote de securitate biologică clasa II A, pentru protejarea materialelor de pe suprafața de lucru, protejarea personalului și a mediului și pentru efectuarea investigațiilor de biologie moleculară, Laboratorului zonal de analize medicale ANSP CSP din municipiul Cahul, în valoare de circa 18 mii de euro.
Parohia Sfântul Ioan Botezătorul din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, a donat primăriei locale 50 de costume de protecție pentru personalul care lucrează pentru combaterea virusului.
Protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni au donat spitalelor locale din partea Episcopiei 100 de mii, respectiv 50 de mii de lei moldovenești pentru echipament de protecție.
Protopopiatul Căușeni a donat și echipament de protecție Spitalului Raional „Ana și Alexandru” din localitate: 40 de seturi de echipamente medicale de protecție, cărți de rugăciune și produse de necesitate.
Protopopiatul Ștefan Vodă a donat primăriei locale două motostropitoare în valoare de șase mii de lei moldovenești, pentru igienizarea străzilor.
Parohia Sfinților Apostoli Petru și Pavel din localitatea Hagi-Curda, regiunea Odessa, a donat 60 de măști de protecție, 50 de perechi de mănuși de unică folosință şi 10 litri de dezinfectant către Centrul medical din localitate pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19. Totodată, membrii comunității parohiale din localitatea Hagi-Curda oferă alimente și masă caldă pentru vârstnicii și persoanele vulnerabile.
Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Ucrainca, Protopopiatul Căușeni, împreună cu o creștină stabilită în Marea Britanie, au oferit produse alimentare și produse de igienă pentru 11 copii și 20 de bătrâni din localitate, în valoare de 250 de euro.
În aceeași Parohie, prin proiectul social ,,Pâinea noastră cea de toate zilele” s-a asigurat Lada cu pâine din fața bisericii, apoi au fost livrate la domiciliul bătrânilor, de lucrătorii sociali comunitari. De la începutul epidemiei au fost oferite 293 de pâini în valoare de 1295 lei moldovenești.
Aceeași Parohie a oferit unei familii social vulnerabile 200 de lei moldovenești, pentru a-și procura medicamentele de care aveau nevoie.
Totodată, Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, în parteneriat cu Primăria și biroul de Asistență Socială din localitate, a donat pentru 43 de bătrâni, în ajun de Sfintele Paști, produse neperisabile în valoare de 200 de euro.
Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Manta, Protopopiatul Cahul, a donat pachete cu alimente pentru bătrânii izolați la domiciliu în valoare de 1100 lei.
Paraclisul Spitalului Sf. Luca din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, în colaborare cu unele persoane din Diaspora și Asociația persoanelor cu dizabilități din același oraș, au donat 400 de perechi de mănuși chirurgicale, peste 100 de măști de protecție, 30 de combinezoane medicinale, peste 100 de viziere la toate centrele medicilor de familie din localitățile Iargara, Borogani, Sărată-Nouă, Sarateni, Filipeni și Leova.
Totodată, au fost împărțite peste 100 de viziere de protecție pentru angajații Inspectoratului de Poliție Leova și peste 20 de viziere și alte echipamente medicale de protecție împotriva Covid-19. Toate aceste ajutoare au fost făcute cu suportul unor persoane din Diaspora și a unui grup de voluntari din Leova, precum și a lui Tudor Raicu, primarul localității Filipeni, ctitor al bisericii din aceeași localitate. Valoarea totală a acestor ajutoare a fost de 400 de euro.
Astfel donațiile în bani făcute de către și prin intermediul Episcopiei Basarabiei de Sud însumează aproximativ 450 000 lei moldovenești la care se adaugă produsele sanitare, alimentare și de igienă donate.
De asemenea, inițiativele vin în continuare iar activitățile nu se vor opri aici întrucât misiunea bisericii ne obligă să fim mai buni și mai milostivi cu semenii noștri.
Mitropolia Basarabiei mulțumește ierarhilor, clericilor și credincioșilor care s-au implicat, după posibilități în Campania de ajutorare a cadrelor medicale și a persoanele aflate acum în grea încercare.