Ambasadorul Franţei în R. Moldova, Pascal le Deunff, a vorbit, într-un interviu pentru Radio Chișinău, despre ajutorul acordat Republicii Moldova de către Franța și Uniunea Europeană. Este vorba atât despre bani, cât şi despre echipamente necesare pentru a diagnostica şi trata infecția cu coronavirus.
Ajutorul oferit Republicii Moldova de Uniunea Europeană are patru componente. Prima componentă include existența a 87 de milioane de euro alocaţi special pentru R. Moldova pe termen scurt de către UE, care face posibilă achiziționarea echipamentelor medicale, scrie Radio Chişinău.
„Tocmai au fost cumpărate, în valoare de 100 000 de euro, 55 000 de măşti respiratoare, mănuşi, ochelari, halate, lămpi ultraviolete, precum şi 3 000 litri de dezinfectant. Acest sprijin permite, de asemenea, cazarea în R. Moldova a personalului medical cu reşedinţă în regiunea transnistreană care lucrează pe malul drept al Nistrului, dar care este împiedicat de „autorităţile de facto de la Tiraspol” să continue să facă naveta între casele lor şi locurile de muncă”, mai spune ambasadorul.
A doua componentă este despre existența unei sume de 140 de milioane de euro pe care UE le o va aloca statelor Parteneriatului Estic pentru acțiuni imediate, dintre care 4,2 milioane vor fi alocate R. Moldova pentru a satisface necesitățile medicale și a cumpăra medicamente și echipamente medicale.
„A treia componentă a ajutorului UE se ridică la 700 de milioane de euro, care vor fi mobilizaţi pentru a ajuta la refacerea economiilor din statele est-europene, inclusiv R. Moldova, pentru că nu trebuie să uităm că, pe lângă criza de sănătate, avem o criză economică globală majoră. Din aceşti 700 de milioane de euro, 200 de milioane de euro sunt planificaţi pentru împrumuturi şi subvenţii pentru întreprinderile mici și mijlocii şi 500 de milioane de euro pentru garanţii bancare”, a mai adăugat sursa citată.
A patra componentă este despre Comisia Europeană care a anunţat că oferă 100 milioane de euro în asistenţă macrofinanciară R. Moldova, ca parte a unui pachet global de 3 miliarde de euro pentru statele europene de vecinătate. Acest sprijin bugetar direct va ajuta R. Moldova să limiteze efectele economice ale pandemiei.