Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție își manifestă susținerea față de principiile care stau la baza demersurilor Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” din Republica Moldova, în privința judecătorului Mihai Murguleț, al cărui mandat inițial de 5 ani nu a mai fost prelungit.
Cele două organizații din România atrag atenția că acest fapt scoate în evidență existența unei probleme sistemice, de natură a pune în discuție însăși independența justiției. Se face referire la constatările Comisiei de la Veneția, care recomandă ferm „numirea permanentă a judecătorilor până la pensionare”, fără includerea unor perioade de probă, cum este cea de 5 ani în Republica Moldova.
„Comisia de la Veneția consideră că stabilirea perioadelor de probă poate submina independența judecătorilor, deoarece aceștia ar putea simți o presiune pentru a decide dosarele într-un mod special (…). Dacă numirile de probă sunt considerate indispensabile, un refuz de confirmare a judecătorului în funcție ar trebui să fie motivat în conformitate cu criterii obiective și având aceleași garanții procedurale ca și în cazul în care un judecător urmează să fie destituit din funcție”, se arată într-o declarație de presă.
Astfel, Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție trag un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unor evoluții legislative și jurisprudențiale care ar confirma neîndoielnic, în Republica Moldova, independența puterii judecătorești.
Amintim că ieri și Matei Dobrovie, parlamentar de la București, s-a referit la cazul lui Mihai Murguleț „un de tânăr judecător independent care a denunțat public abuzuri grave din sistemul de justiție din R. Moldova, iar în consecință a fost exclus din sistemul judecătoresc de către CSM, fără nicio explicație plauzibilă, pe 16 aprilie 2020”.
În context, sursa a specificat că dacă instituțiile judecătorești nu își doresc o justiție independentă, atunci România ar trebui să sisteze orice finanțare nerambursabilă pentru Guvernul de la Chișinău.