Acordul de creditare cu Federația Rusă, ratificat de către Parlamentul de la Chișinău pe data de 23 aprilie, nu conține nici un nume al unui oficial din partea rusă. Anunțul a fost făcut de Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, care a mai adăugat că pe pagina oficială a Guvernului Federației Ruse nu există nici o mențiune privind negocierea sau semnarea unui asemenea acord.
În acest context, vicepreședintele Platformei DA a expediat un demers în adresa ministrului de Externe, Oleg Țulea, prin care încearcă să afle dacă Republica Moldova „precis cu Guvernul Federației Ruse a semnat un Acord de împrumut”.
Potrivit demersului, ministrul de Externe de la Chișinău este solicitat să răspundă, în regim de urgență, la următoarele întrebări:
1. Când a fost aprobat acordul de creditare de către Guvernul Federaţiei Ruse;
2. Cine a fost împuternicit oficial din numele Federaţiei Ruse să negocieze acordul de credit;
3. Cine din numele Federaţiei Ruse a semnat acordul de creditare;
4. Care este motivul că suma creditului nu se transferă direct către Ministerul Finanţelor Republicii Moldova;
Amintim că, tot astăzi, Platforma DA a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea împrumutului financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro. Astfel, reprezentanții Platformei DA susțin că acordul contravine mai multor articole din Constituția Republicii Moldova.
La 23 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în două lecturi, Acordul privind împrumutul rusesc, în valoare de 200 milioane de euro. Atunci majoritatea parlamentară formată din 56 de deputați socialiști și democrați, și-au dat votul pentru proiectul de lege, iar opoziția a criticat dur acest acord, calificându-l drept un pericol la adresa securității economice a R. Moldova.
Ulterior, Curtea Constituțională de la Chișinău a admis cererea lui Sergiu Sîrbu, deputatul Grupului Pro Moldova și a suspendat acordul respectiv până la examinarea în fond a sesizării.