Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic, care după ce a îndeplinit un șir de condiții, care au vizat diverse măsuri de precauție – de la combaterea crimei organizate şi a corupţiei, promovarea reformele democratice şi până la adoptarea legislaţiei anti-discriminare, a obținut în 2014 regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
De remarcat că Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor în anul 2008 şi a avut nevoie de şase ani ca să atingă scopul.
Conform prevederilor legate de suspendarea vizelor, finalizate în noiembrie 2018, Bruxelles-ul este obligat să monitorizeze evoluţia parametrilor politici, dar şi tehnici, pe o durată de până la 7 ani din momentul eliminării vizelor. Ulterior, evaluarea situaţiei se poate face la necesitate sau la îndemnul Consiliului UE, sau a Parlamentului European. Astfel, Republica Moldova se va afla pe radarul monitorizării UE cel puţin până în 2021, când se vor împlini 7 ani de la liberalizarea vizelor.