Maia Sandu, liderul PAS, a anunțat că a sesizat Procuratura Anticorupție și a cerut tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au negociat și organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă.
Potrivit Maiei Sandu ar fi vorba despre Serghei Pușcuța, viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, despre Andrei Negruță, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, dar și despre „alte persoane implicate în aceste procese, numele cărora guvernarea preferă să le țină ascunse”.
„Unele prevederi ale Acordului de împrumut încheiat cu Federația Rusă sunt în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și implică riscuri majore pentru securitatea statului. Conform acestui acord, Republica Moldova își poate pierde de facto independența economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale statului Republica Moldova față de Federația Rusă.
Oamenii de stat trebuie să apere interesele statului, adică ale cetățenilor, și trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le iau. Indiferent dacă au luat decizii proaste de bună voie sau au fost impuși de cei care i-au numit în funcție. Noi avem nevoie de demnitari și funcționari publici în care să avem încredere că vor acționa în interesul țării, iar cei care încalcă acest principiu trebuie să răspundă”, a subliniat Maia Sandu.
Ulterior, Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu, a comentat în mod sarcastic demersul liderului PAS, insinuând că Maia Sandu e geloasă pe reușitele ministrului finanțelor.
„În spiritul democratic al Maiei Sandu, urmărind cum dumneaiei acuză și condamnă, Republica Moldova poate renunța la procurori și judecători. Însă, la modul serios, observăm gelozia de care dă dovadă doamna Sandu, pentru că atunci când era premier, dumneaiei a reușit să negocieze pentru Moldova doar creșteri de tarife și prețuri, în timp ce domnul Pușcuța a negociat fonduri pentru investiții de infrastructură și proiecte necesare țării noastre”, a declarat Vitalie Dragancea pentru presa de la Chișinău.
Amintim că la 23 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în două lecturi, Acordul privind împrumutul rusesc, în valoare de 200 milioane de euro. Atunci majoritatea parlamentară formată din 56 de deputați socialiști și democrați, și-au dat votul pentru proiectul de lege, iar opoziția a criticat dur acest acord, calificându-l drept un pericol la adresa securității economice a R. Moldova.
Ulterior, Curtea Constituțională de la Chișinău a admis cererea lui Sergiu Sîrbu, deputatul Grupului Pro Moldova și a suspendat acordul respectiv până la examinarea în fond a sesizării. În următoarele zile au fost depuse mai multe sesizări și din partea deputaților din PAS și PPDA.