România este alături de cetățenii Republicii Moldova, mai cu seamă atunci când sunt greu încercați, iar sprijinul oferit în contextul pandemiei de COVID-19 este o dovadă în acest sens. În ciuda unor critici venite de la Chișinău și de la București menite să discrediteze asistența umanitară oferită dezinteresat și necondiționat de către România tuturor cetățenilor Republicii Moldova, doar împreună se va putea ieși din criză și se va reveni la o viață normală. De această părere este ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a ținut să le amintească contestatarilor ajutorului din România că „în aceste vremuri grele pentru toţi nu suntem într-un concurs de frumuseţe, iar orice gest contează şi orice efort trebuie apreciat.”.
„Politica României față de Republica Moldova este consecventă și predictibilă și are în centrul său susținerea parcursului european (pentru care guvernul de la Chișinău trebuie să facă reforme) și asistența acordată cetățenilor (gradinițe, autobuze pentru elevi, burse școlare, edificii renovate, tabere pentru copii, cultură, sănătate etc.)”, a scris diplomatul pe Facebook.
„România se îngrijește de cetățenii Republicii Moldova, mai ales când sunt în nevoie. România e alături de toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de limba vorbită sau de partidul cu care aceștia votează, e solidară și empatică. Și nu pune condiții”, a subliniat ambasadorul, precizând că acest aspect este probat chiar prin prezența la Chișinău a celor 41 de medici și asistente din România și prin donația de circa 3,5 milioane euro constând în echipamente medicale și medicamente.
„De reţinut că în aceste vremuri resursa umană, medicii, este cea mai valoroasă şi trebuie apreciată corespunzător. Le mulţumesc acestor bravi eroi din prima linie de luptă cu coronavirus, care au venit voluntar în această misiune umanitară în Republica Moldova, pentru care Romania suportă toate costurile, inclusiv echipamentele lor individuale de protecţie. Donaţia de echipamente medicale urmează să vină. Să vedeţi atunci poze şi PR, cum ar spune unii. Abia aştept!”, a concluzionat ambasadorul Daniel Ioniță.
Joi, la Chișinău a sosit un număr de 52 de medici, asistenți medicali și alt personal, însoțiți de ministrul de externe și cel al apărării din România, dar și două camioane cu ajutoare, inclusiv măști, combinezoane de protecție, izolete și medicamente pentru pacienții infectați cu COVID-19. Medicii au fost repartizați în spitale din Chișinău, Bălți și Cahul, pentru două săptămâni.
Deputatul Octavian Țîcu a criticat dur autoritățile de la Chișinău pentru lipsa de respect față medicii din România. Totodată, parlamentarul a solicitat informații despre persoana sau instituția care se face responsabilă de faptul că medicii militari au fost purtați cu bagajele prin mai multe cămine ca, într-un final, să fie cazați într-un hotel plătit de Armata României.
„Sejurul plăcut” al medicilor români s-a transformat ieri într-un coșmar: au fost schimbați dintr-un cămin în altul, inițial într-un cămin cu un WC comun pe coridor (căminul 5 al USMF), după care la căminul 9, unde deja aveau WC în cameră, dar nu erau camere libere pentru toți. Bine că Armata Română are suficienți bani și Comandantul a decis să plătească un hotel pentru două săptămâni cazare și mâncare pentru zece medici militari și asistenți, plus doi șoferi. Și tocmai la 19:30 s-au cazat la hotel, după ce au cărat valizele dintr-un cămin în altul”, a specificat Octavian Țîcu.
Parlamentarul a mai adăugat că nu cunoaște cum și unde au fost cazați ceilalți medici și asistenți medicali din România. „Aștept vreun raport de la guvern sau de la minister pe această cale. Să fiu informat cu privire la condițiile de cazare și activitatea medicilor români veniți pentru a ne ajuta în lupta contra pandemiei. Cine este responsabil de un astfel de tratament și dacă acesta este intenționat? Înțeleg sărăcie, dar nu accept rea intenție și tratament lipsit de respect față de românii care au venit să ne salveze viețile!”, a subliniat sursa.
Octavian Țîcu a mai remarcat că atunci când medicii români au intrat în Republica Moldova, pentru a nu face prea mare impresie, autoritățile au dorit să-i despartă imediat. Unii să fie trimiși la Cahul, alții la Bălți, alții la Chișinău, însă cerința a fost refuzată de partea română. „Într-un sfârșit s-a făcut alinierea oficială, iar ministra Sănătății le-a urat „sejur plăcut”. Evident, Igor Dodon, care de obicei fuge pe la toate avioanele cu măști și combinezoane, n-a binevoit să întâlnească delegația de medici români, nici să le mulțumească măcar. El probabil pregătește ca răspuns vreun batalion de „medici-desantnici” de la Moscova, care să ne salveze de virusul viclean”, a punctat alesul poporul.