Veți pierde mulți businessul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici „finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă. Astfel, premierul Ion Chicu a atenționat jurnaliștii de la Chișinău de Ziua Mondială a Libertății Presei și a adăugat că „rețelele vă iau „pâinea și untul”.
De Ziua Mondială a Libertății Presei, premierul Ion Chicu a lansat o serie de acuzații la adresa jurnaliștilor de la Chișinău. Informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici. Publicul a fost treptat învățat cu „Las fierbinți” și „Garcea” – aici se fac banii pe publicitate. N-o să mai vedeți emisiuni la ”posturile independente” despre oamenii, care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele „protv-urilor” – manelele le-au luat locul. Opinia medicilor despre epidemie nu mai contează – „experții” polivalenți au ocupat platourile. Stimați patroni mediatici – învățați-vă să faceți business cinstit – spuneți adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veți ajunge. Plus la toate, pe piața fake-urilor voi nu mai puteți concura, oricât ați investi – rețelele vă iau „pîinea și untul”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, premierul de la Chișinău a adăugat că de pe data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență, jurnaliștii vor putea participa în cadrul conferințelor de presă.
Reacția a venit după ce jurnaliștii din R. Moldova au semnat o petiție prin care cer accesul liber la informațiile de interes public.
Totuși, atacurile la adresa presei nu s-au terminat aici. Ieri, pe pagina oficială a Guvernului de la Chișinău a fost publicat un mesaj de felicitare pentru jurnaliști, unde se menționează astăzi „calitatea și veridicitatea știrilor suferă”, iar „lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe”. „Trăim timpuri când știrea a devenit marfă și producerea știrilor țintește tot mai mult în crearea istoriilor senzaționale, și tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță(…) Astăzi, lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului. Cunoștințele și spiritul de observație pentru a înțelege domeniul examinat. Instinctul adevărului pentru a distinge bine hotarul între adevăr și minciună, și pentru a livra cititorului exclusiv adevăr”, se arată în mesajul Guvernului de la Chișinău
Amintim că, pe 3 mai a fost marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, iar conform unui clasament publicat de paltforma „Reporteri fără frontiere” privind libertatea presei în 180 de țări din întreaga lume, R. Moldova se află pe locul 91.