Acordul cu privire la împrumutul acordat de Rusia Republicii Moldova a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după 11 ore de deliberări și este definitivă.
Sesizări pe marginea acordului au fost depus de parlamentarii Sergiu Sîrbu (grupul Pro Moldova), Sergiu Litvinenco (PAS) și Dinu Plîngău (Platforma DA). În opinia acestora, acordul de împrumut conține prevederi care nu corespund intereselor naționale și economice ale Republicii Moldova și atentează la suveranitatea și securitatea economică a statului.
Hotărârea Curții Constituționale la sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat
Publicată de Privesc.Eu Moldova pe Joi, 7 mai 2020
Pe 23 aprilie, magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de miloane de euro cu Federația Rusă, după ce Parlamentul aprobase, în două lecturi, Acordul privind împrumutul rusesc, în valoare de 200 de milioane de euro, pe fondul criticilor dure lansate de opoziție. Majoritatea parlamentară, formată din 56 de deputați socialiști și democrați, și-a dat votul pentru proiectul de lege.
Președintele pro-rus Igor Dodon a catalogat decizia Curții Constituționale drept „lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”. În viziunea acestuia, „partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute”.