În data de 23 august 1939, la Moscova, în prezenţa lui Stalin, ministrul de Externe al URSS, Viaceslav Molotov semnează alături de ministrul de Externe al Germaniei, Joachim von Ribbentrop un tratat de neagresiune între cele două ţări. Tratatul cuprindea şi un protocol secret, prin care era împărţită în sfere de interese întreaga Europă de Est. Printre teritoriile care erau împărţite ilegal, după bunul plac al semnatarilor, se numără şi Basarabia, teritoriu al României. La câteva luni după semnarea acestui monstruos act, pe 28 iunie 1940, URSS anexează Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei. Aceste teritorii au fost recâştigate pentru o scurtă perioadă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către armatele române, fiind pierdute din nou în urma „actului” de la 23 august 1944.
Actualmente, teritoriile româneşti pierdute ca urmare a semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, fac parte fie din Republica Modova, fie din Ucraina (Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa, Basarabia de Nord – Ţinutul Hotinului şi sudul Basarabiei). Prin tratatul de prietenie româno-ucrainean din 1997, România cedează Ucrainei teritoriile mai sus menţionate.
Tineretul Creştin Democrat PNŢCD reaminteşte, la 72 de ani de la semnarea odiosului tratat Ribbentrop-Molotov, că există două state româneşti, precum şi o comunitate numeroasă de români în afara graniţelor celor două state, români care de multe ori nici nu au posibilitatea să citească o carte scrisă în alfabet latin. Considerăm că avem datoria de a nu lăsa cultura românească din zone precum Bucovina de Nord sau sudul Basarabiei să moară, un prim pas pentru revitalizarea spiritual-culturală a acestor regiuni fiind înfiinţarea de mici biblioteci româneşti, precum şi organizarea de festivaluri tradiţionale şi de activităţi socio-culturale cât mai diverse.
Din aceste considerente şi nu numai, facem un apel către tinerii României să se alăture demersurilor de promovare a românismului prin trimiterea de cărţi în limba română, prin vizitarea comunităţilor de români din afara graniţelor şi prin sprijinirea activităţilor iniţiate de diverse asociaţii, fundaţii sau grupuri de acţiune româneşti în acest scop. Numai uniţi putem reface graniţele fireşti ale românităţii şi aduce România pe locul onorabil pe care îl merită în Europa.
Biroul de Presă al Tineretului Creştin Democrat PNŢCD
Foto: Iulia Modiga/Info Prut