Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie 2020, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi, prin votul a 50 de deputați din cei 98 prezenți la ședința Parlamentului de la Chișinău. Decizia a provocat dezbateri între guvernare și opoziție și, pe alocuri, a încins spiritele.
Proiectul a fost elaborat de deputați socialiști, în aceeași zi în care Igor Dodon a propus data de 1 noiembrie pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus organizarea acestora cu o săptămână mai devreme, dar propunerea sa nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.
Proiectul a provocat dezbateri în Parlament și declarații dure de la tribuna centrală. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, i-a solicitat lui Dodon să-și depună demisia, „nu zic de onoare, pentru că nu este”, având în vedere acțiunile de corupție la care s-ar fi dedat și colaborarea cu Vlad Plahotniuc, inclusiv în deportatea profesorilor turci, pentru a-și crea condiții de lux la Președinție cu bani din Turcia.
Deputatul Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile video în care Plahotniuc îi întinde o pungă cu bani lui Dodon, a lansat un apel la adresa democraților să nu mai susțină un asemenea personaj. Totodată, parlamentarul l-a invitat la „o discuție bărbătească” pe Pavel Filip, liderul PDM.
„Un viitor proeuropean al R. Moldova este mai important decât un președinte care ne-a umilit și ne-a făcut de râs. Ați văzut că deja merge și se salută cu animalele pe câmp”, a precizat sursa.
La rândul său, Pavel Filip a răspuns că PDM s-a rupt de trecutul său, „nu ne purtați de grijă, noi singuri o să ne descurcăm cumva”.
În apărarea lui Dodon, la tribună a ieșit socialistul Vlad Batrâncea, care l-a amenințat pe Iurie Reniță cu dosare penale pentru că ar fi fost implicat în acțiuni de contrabandă când era Ambasador în România și de legături cu Plahotniuc. Iurie Reniță a respins acuzațiile și a spus că îl va da în judecată pe deputatul socialist pentru calomnie.
Vlad Batrâncea i-a reproșat și lui Lilian Carp că fiind deputat liberal, a fost în coaliție cu Plahotniuc anterior. Carp, însă, i-a amintit socialistului că anume el a fost „sluga docilă a lui Plahotniuc”, votând cu democrații numiri ale judecătorilor, votul mixt, deportarea profesorilor turci etc.
Dumitru Diacov le-a solicitat parlamentarilor din opoziție să nu „agite spiritele” și să nu divizeze cetățenii R. Moldova. „Nu o să participăm nici la formarea unui nou guvern. Vrem în opoziție. Noi am vrut și până acum, dar nu ne-ați dat voie. Am vrut să vă arătăm ce poate opoziția constructivă. Aceste patru partiduțe așezați-vă și faceți ce vreți”, a adăugat președintele de onoare al PDM
Și procedura de vot a provocat dezbateri între deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară, primii considerând că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Conform legislației R. Moldova, alegerile prezidențiale trebuie să se desfășoare în perioada cuprinsă între 30 și 60 de zile până la expirarea mandatului șefului statului, adică între 23 octombrie și 23 noiembrie 2020.