Astăzi, de Ziua Eroilor, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca, a avut loc o tradițională ceremonie de comemorare a militarilor români căzuți în luptele grele duse în regiune, în al Doilea Război Mondial.
Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a ostașilor români care își dorm somnul de veci la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca.
Printre cei prezenți la ceremonia de comemorare au fost și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc, atașat al apărării, militar și aero al ambasadei, Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, dar și oficialități locale.
Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat pentru presa de la Chișinău că eroii nu mor niciodată, pentru că ei trăiesc prin noi, indiferent de condiții, de situație, de pandemie, de vremelnicii, de contexte complicate. „Avem întotdeauna datoria să ne amintim de ei, să ne plecăm fruntea în fața faptelor lor de vitejie și să le mulțumim. Să vărsăm o lacrimă de recunoștință la mormântul lor, să aprindem o lumânare, să depunem o floare, pentru că și-au jertfit viața pentru ca noi să putem trăi într-o lume mai bună. Ei sunt cei fără de care viața noastră de astăzi nu ar putea fi aceasta”, a adăugat ambasadorul României la Chișinău.
Precizăm că, în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de la Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca s-a desfășurat într-un cadru restrâns.
Luptele grele care s-au purtat între 22 iunie – 16 iulie 1941 pentru traversarea Prutului au adus moartea unui număr atât de mare de ostași români, încât Țiganca a fost considerată cea mai sângeroasă luptă purtată pentru reîntregirea Țării. Analele armatei au consemnat 3.382 de morți, 7.962 de răniți și 3.492 de dispăruți. Oștenii au îndeplinit întocmai ordinul de luptă din 22 iunie 1941: „Înainte! Fiți mândri că veacurile ne-au lăsat aici strajă dreptății și zid de cetate creștină. Fiți vrednici de trecutul românesc!”.