Străzile și spațiile publice din centrul municipiului Cahul, dar și din municipiul Ungheni vor fi renovate cu asistența financiară a Uniunii Europene, iar locuitorii de aici sunt îndemnați să se implice și să spună cum ar vrea să arate aceste locuri.
Recomandările populației vor fi luate în considerare în procesul de modernizare a centrelor municipiilor Cahul și Ungheni, activitate care va fi demarată în acest an cu asistența financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”.
„Prin această inițiativă încurajăm oamenii din Cahul și Ungheni să fie activi și să își exprime public ideile de dezvoltare a comunității lor. Este un element-cheie în abordarea Uniunii Europene de susținere a regiunilor-cheie. Sperăm că acest gen de activități va aduce schimbarea dorită în comunități, acestea dezvoltându-se datorită ideilor și implicării oamenilor“, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Locuitorii municipiilor Cahul şi Ungheni, precum şi oamenii din alte regiuni sunt invitați să voteze, în perioada 4 – 15 iunie curent, ideile de renovare a centrelor localităților accesând eu4cahul.md pentru Cahul şi eu4ungheni.md pentru Ungheni.
La vot sunt scoase câte 10 idei pentru fiecare localitate, care au obţinut cel mai mare scor de evaluare a juriului în cadrul concursului „UE pentru Cahul/Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu european”. Concursul s-a desfășurat în perioada ianuarie-martie și au fost înscrise peste 300 de idei de modernizare a acestor orașe.
10 idei „ UE pentru Cahul. Ideea ta pentru un municipiu european”:
- Reamenajarea Parcului central: zone tematice, alei în stilistică națională, iluminare, havuz, galerii subterane
- Renovarea fațadelor clădirilor publice și istorice și iluminarea lor decorativă
- Reconstrucția havuzurilor din Piața Independenței: aspect modern, stilistică apropiată identității Cahulului
- Amenajarea terenurilor, aleilor, parcărilor din vecinătatea Palatului de Cultură, inclusiv curtea interioară
- Renovarea Școlii sportive și deschiderea accesului pentru toți locuitorii: reparația bazinelor de înot și a sălilor de sport
- Construcția de WC publice moderne și instalarea acestora în zonele aglomerate (piață, parc)
- Amenajarea fâșiilor verzi: arbuști decorativi, compoziții florale sub formă de texte sau simboluri ale orașului
- Transformarea parțială sau totală a bulevardului Victoriei în zonă pietonală
- Dezvoltarea unui serviciu de închiriere a bicicletelor, trotinetelor etc
- Amenajarea unui teren pentru tenis de câmp, skateboard, alte activități sportive
10 idei „ UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu european”:
- Amenajarea unui havuz muzical multicolor în centrul municipiului
- Construcția unui Centru modern expozițional multifuncțional pentru promovarea producătorilor locali
- Reconstrucția străzii centrale (str. Națională): renovarea rețelei de apeduct, trotuarelor; amenajarea spațiilor verzi, mobilierului urban, pistelor pentru bicicliști
- Iluminarea decorativă a clădirilor și spațiilor publice
- Reabilitarea Palatului de Cultură și a zonei adiacente
- Dotarea spațiilor verzi pentru recreere cu bănci inovative, Wi-Fi, sculpturi
- Reabilitarea clădirilor cu valoare arhitecturală
- Transformarea Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice
- Amenajarea unei scene în centrul orașului cu un ecran mare pe fundal și a spațiului adiacent pentru evenimente publice
- Amenajarea locurilor de parcare moderne
Fiecare participant poate vota o singură dată pe zi, maximum trei idei din 10, de pe o adresă IP. Autorii a trei idei care vor acumula cele mai multe voturi vor fi premiați.
Concursul „UE pentru Cahul/Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European” este parte a unei iniţiative complexe de consultare şi participare a oamenilor în procesele de dezvoltare a regiunilor realizată de Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2025).
Acest program susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).