Fundația „Din suflet”, care aparține soției președintelui Igor Dodon, primește și cheltuie într-un an aproape un milion de dolari fără nicio doză de transparență și control din partea instituțiilor de resort. Mai mult, aceasta nici măcar nu publică rulajele de bani și nu face niciun audit financiar, transmite presa de la Chișinău.
De când a devenit președintele R. Moldova, Igor Dodon se laudă, prin intermediul presei afiliate, cu donațiile și faptele bune făcute de fundația Primei Doamne, iar odată întrebat despre sursele de finanțare ale acesteia, șeful statului dă asigurări că organizația este transparentă, iar datele despre rulajele financiare sunt publice.
Deschide.md scrie că în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Fundația are o singură pagină oficială de Facebook și un compartiment infim și sec pe pagina Președinției.
Sursa a făcut rost de rulajele financiare pentru anul 2018 ale organizației. Potrivit datelor, la începutul anului menționat, Fundația Galinei Dodon raporta active în sumă de 4 539 809 lei dintre care 3 585 408 erau banii deținuți în numerar și în conturile bancare, iar la datorii sunt trecute aproximativ 790 000 lei.
Astfel, pe tot parcursul aceluiași an, „Din Suflet” a primit finanțări de 12 431 317 lei și a cheltuit aproape un milion de dolari, mai exact – 16 939 090 lei. Iar în perioada precedentă, adică 2017, aceste cheltuieli au depășit 18 milioane de lei.
Chiar dacă datele nu au fost făcute publice niciodată, acum un an presa a scris că fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, Galina Dodon, a primit o donație în mărime de 70 de mii de euro dintr-un cont deschis pe numele fiului procurorului general al Rusiei. Președinția spunea atunci că „toate sursele de finanțare, atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă cei care oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice”. Tot în acea perioadă, serviciul de presă al Președinției afirma că informațiile cu privire la beneficiarii banilor vor fi publicate peste o săptămână, lucru, care nu s-a întâmplat nici până astăzi.
Totodată, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) – instituție responsabilă de monitorizarea rulajului banilor folosiți de ONG-urile din R. Moldova – evită să spună de unde a recepționat fundația Primei Doamne surse, pe ce i-a cheltuit și cât a cheltuit, spălându-se lejer pe mâini și declarând că organizația nu este obligată să prezinte rulajele financiare.
„Raportul de activitate al Fundației „Din Suflet” și rulajele financiare anuale de la fondare și până la momentul recepționării solicitării nu au fost prezentate și nu a existat obligativitatea prezentării Serviciului Fiscal de Stat de către contribuabil”, se arată într-un răspuns oficial oferit de Serviciului Fiscal de Stat pentru deschide.md.
Legea, însă, contrazice argumentul invocat de instituție. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 83, alin. (2), lit. c), din Codul fiscal, persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.51, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului sunt obligate să prezinte Declaraţia cu privire la impozitul pe venit.
Mai mult, prin ordinul Ministrului Finanțelor din 15 ianuarie 2018, toate organizațiile necomerciale trebuie să prezinte la SFS formularul tipizat „Declarația cu privire la impozitul pe venit…” (forma ONG17). Respectivul formular poate fi găsit ușor la Anexa 1 a respectivului Ordin.
Un alt aspect important este că Fundația „Din Suflet” este condusă de soția primului om în stat – adică președintele R. Moldova, fapt ce denotă un interes public sporit asupra activității acesteia. Așadar, pe lângă faptul că rulajele financiare ar trebui să fie publice și transparente, periodic, este necesară desfășurarea și a unui audit intern al organizației necomerciale – uzanță a ONG-urilor mari care sunt în vizorul public.