„Igor Dodon a negociat cu Plahotniuc până în ultima clipă, iar atunci când și-a dat seama că planurile lui nu se vor îndeplini, datorită conjuncturii naționale și internaționale, a venit la Parlament, la Blocul ACUM, și a pozat în salvatorul națiunii”. Astfel a comentat Andrei Năstase, liderul PPDA, evenimentele politice din 8 iunie 2019. În context, sursa a mai precizat că șeful statului nu este decât un oportunist și un fățarnic.
„8 iunie 2019 este o zi încărcată de simboluri și semnificații. Este ziua în care regimul sinistru și odios condus de Plahotniuc s-a prăbușit, după 10 ani în care a umilit și sărăcit Moldova și a plasat-o, fără nici o remușcare, la periferia Europei civilizate. Chiar dacă în toți acești ani și eu, alături de alți activiști civici, jurnaliști sau oameni de afaceri ne-am pus la bătaie libertatea, familiile, viața, sănătatea, repet, meritul acestui moment este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume. Și aici, întăresc afirmația, spunându-vă că nu este nici meritul lui Andrei Năstase, nici al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al lui Igor Dodon. Fără oamenii deșteptați ai Moldovei nu se putea face nimic, absolut nimic”, a mai precizat Andrei Năstase.
Totodată, liderul PPDA a mai subliniat că Igor Dodon este cel care l-a obligat pe decanul de vârstă al deputaților să nu convoace ședința Parlamentului de la Chișinău până ce el nu avea să finalizeze, în nume propriu și în numele PSRM, negocierile cu Vlad Plahotniuc.
„Un alt regret, gândindu-mă la ziua de 8 iunie 2019, este faptul că, din motive independente de voința mea și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr, Blocul ACUM s-a desființat. O construcție politică de mare anvergură, pentru care atât eu cât și colegii mei din Platforma DA am muncit să o înființăm, a dispărut din cauza unei decizii atât de greu de înțeles de sutele de mii de oameni care și-au pus toate speranțele în blocul ACUM și în viitorul european al Moldovei”, a conchis Andrei Năstase.
Amintim că pe 8 iunie 2019, Blocul ACUM (PAS, PPDA) și PSRM semnau un acord de înțelegere temporară, ce prevedea inclusiv votarea unui pachet de legi antioligarhic. Potrivit documentului, Zinaida Greceanîi, devenea președintele Parlamentului de la Chișinău, iar Maia Sandu – premierul Republicii Moldova.