„Eu nu datorez nimic Partidului Democrat şi celui care a devenit portavoce a lui Igor Dodon”. Astfel a comentat Eleonora Graur, acuzațiile lui Pavel Filip, liderul Partidului Democrat, care a declarat că foștii săi colegi au părăsit formațiunea fiind plătiți cu sume mari de bani. Cu reacții similare au venit și alți deputați din grupul parlamentar Pro Moldova.
Mai mult, Eleonora Graur l-a atenționat pe liderul PD că pentru calomnie există un articol în Codul Penal.
La rândul său, Grigore Repeşciuc a menționat că îi pare rău pentru Pavel Filip, deoarece arată jalnic. „A vorbit practic numai despre bani. Chiar într-atât de rău vă merge că la altceva nu mai puteţi să vă gândiţi? Pe mine m-au votat oamenii din raionul Căuşeni. Şi au ştiut pe cine votează pentru că nu ne cunoaştem de o zi sau două. De aceea să fie clar că eu nu pot să merg la braţ cu Dodon, pentru că alegătorii mei m-au votat pentru altceva: pentru parcursul european promis, pentru bunăstare, pentru fapte. Avem proiecte foarte bune, pe care, alături de colegii din Pro Moldova, le vom promova insistent, iar pe cei rupţi să-i judece oamenii”, a punctat deputatul.
Gheorghe Braşovschi, un alt fost democrat, a specificat că Pavel Filip caută să justifice plecările din PDM. „Dl Filip aţi cedat. Aţi cedat tot şi în primul rând propria demnitate. Aţi cedat din prima zi de alianţă cu socialiştii. PDM sub conducerea dumitale s-a transformat într-o filială a oficiului forţei de muncă. V-aţi rupt de realitate şi umblaţi cu steaua – este alegerea voastră. Eu am ales să rămân alături de oamenii din Sângerei. Nu vă supăraţi, obişnuiţi-vă”.
Nici Ghenadie Verdeş, nu a rămas indiferent după briefingul susținut de Pavel Filip. Sursa a menționat că „este regretabil să mai continui să-ţi îndreptăţeşti propriile erori printr-o avalanşă de calomnii şi denigrări”. „În acelaşi timp, îmi pare rău şi pentru toţi colegii care au mai rămas în PDM, căci actuala conducere, nu doar că nu-i mai reprezintă, ci şi îi face de ruşine. Ceva timp în urmă, Partidul Democrat vorbea despre proiecte şi reforme, era partidul care trebuia să facă din Moldova o ţară cu adevărat europeană. Acum însă, PDM a devenit partidul-satelit al PSRM-ului şi portavocea personală a lui Dodon. Eu am datoria morală să reprezint doar oamenii de la Nisporeni, iar nisporenenii nu vor o guvernare anti-europeană şi un preşedinte ce slujeşte altei ţări”.
Ultima care a venit cu o reacție a fost Elena Bacalu. „Domnule Filip, petiţii cu presiuni, şantaj şi ameninţări vin din partea echipei noi reformate, democrat-socialiste în raionul Cahul, echipă, care a votat cu mine şi nu cu dumneata sau cu socialiştii din Parlament. Regret mult că aţi ajuns să aplicaţi asemenea metode josnice, substituind lupta politică cu practici socialiste. Eu rămân loială alegătorilor şi colegilor mei cu care am lucrat ani buni şi vom lucra în continuare pentru oamenii pe care îi cunosc de o viaţă şi cărora le port respectul prea mult ca să le trădez interesele în schimbul unor funcţii publice pe care le împărţiţi cu generozitate de când v-ați rupt de așa-zisul trecut”, a remarcat fosta colegă a lui Pavel Filip.
Amintim că ieri, Pavel Filip a anunțat că Partidul Democrat s-a dezis de trecut, iar furtul miliardului, invalidarea alegerilor, cumpărarea deputaților nu mai reprezintă formațiunea pe care o conduce și a condamnat tentativele de cumpărare a deputaților. „Mă adresez celor care finanţează aceste cheltuieli exorbitante: nu pierdeţi bani şi energie. Ajunge. Vă mai spunem încă o dată şi pe această cale: Partidul Democrat s-a rupt de trecut. Furtul miliardului, invalidarea alegerilor, cumpărarea deputaţilor nu ne reprezintă. Acesta este trecutul. Noi mergem înainte, construind un alt fel de partid. Un partid în care cei care au contribuit la toate aceste fărădelegi nu-şi au locul. Cei care în ultima vreme au părăsit partidul probabil nu se pot rupe de acest trecut. Grupul Pro Moldova, Partidul Șor – acesta este trecutul mlăştinos, pe care noi îl lăsăm în spate. Noi am ales o altă cale”, a declarat Pavel Filip.
Totodată precizăm că în prezent, PDM numără 15 deputați, după ce mai mulți parlamentari au părăsit fracțiunea și au aderat la grupul parlamentar Pro Moldova sau la Partidul Șor.
PDM și PSRM formează o coaliție parlamentară de 52 de mandate. Însă, dacă cel puțin un deputat alege să plece, atunci majoritatea parlamentară ar putea fi deținută de actuala opoziție.