Sistemul judecătoresc din Republica Moldova va beneficia de încă 25 de echipamente de videoconferință. Donația este oferită prin Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă și vine să completeze cele 20 seturi oferite anterior pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești.
Donația de echipamente suplimentare a fost anunțată de ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, E.S. Dereck J. Hogan, în cadrul unei conferințe de presă online.
„Sunt mândru de rolul, pe care l-a jucat asistența din partea Statelor Unite în protejarea dreptului de acces la justiție, în Moldova. În timp ce alte țări doar acum s-au îndreptat spre tranziția la audieri la distanță, sistemul judiciar și penitenciar din Moldova au deja o experiență de peste un an de utilizare a videoconferinței. Este încurajator să vedem că Moldova folosește pe scară largă acest sistem, chiar și în perioada de urgență în sănătatea publică. Toți oamenii, fără excepție, trebuie să beneficieze de un proces rapid și echitabil, mai ales când se află în locuri de detenție”, a subliniat diplomatul.
Aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. Ulterior, în decembrie 2018, Ministerul Justiției a procurat și instalat seturi de videoconferință în 15 penitenciare.
În total, din noiembrie 2018, când a demarat pilotarea aplicației de videoconferință și până în prezent, instanțele au desfășurat aproximativ 5.700 de ședințe de judecată prin videoconferință, economisind circa 3.5 milioanede lei moldovenești din contul transportării și escortării deținuților la ședințele de judecată, se arată într-un comunicat de presă.
Echipamentele de videoconferință și-au demonstrat utilitatea în special în perioada stării de urgență, introdusă pe fondul pandemiei de COVID-19. Astfel, în perioada 18 martie – 15 mai 2020, instanțele din Republica Moldova au utilizat sistemul de videoconferință pentru a desfășura, de la distanță, peste 800 de ședințe de judecată pe cauzele cele mai stringente. Pentru a preveni răspândirea infecției în instituțiile penitenciare, autoritățile au decis să utilizeze pe larg videoconferința și pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Pe viitor, utilizarea sistemului de videoconferință ar putea fi extinsă si pentru examinarea mai multor tipuri de cauze, eventual și a cauzelor civile.