Deputatul Ștefan Gațcan ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova. Despre acest lucru au vorbit în această seară mai mulți politicieni de la Chișinău.
Inițial, Renato Usatâi, primarul de Bălți, a declarat că ar deține informații din surse sigure că parlamentarul Gațcan nu mai este pe teritoriul Republicii Moldova.
„În această dimineață Gațcan a fost intimidat și a fost chiar bătut. Ulterior, în urma unei înțelegeri că se va întoarce la PSRM, dar ca să nu arate ridicol, Dodon a luat decizia la amiază ca Gațcan să fie de urgență evacuat din Republica Moldova. Vă pot spune cu certitudine că Gațcan nu se mai află pe teritoriul Republicii Moldova. Dodon a învățat multe de la Plahotniuc. Unii spuneau că Gațcan e la Președinție, alții – că ar fi la Condrița. Au fost informații aruncate în spațiul public ca nimeni să nu blocheze procesul de a-l evacua înafara Republicii Moldova. Acum deputatul se află la 142 de km de la frontiera cu Republica Moldova”, a anunțat Usatâi în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.
Totodată, sursa a mai precizat că șeful statului l-ar fi evacuat pe parlamentar ca să nu aibă acces la el nici mass-media, nici organele de drept. „De fapt Dodon nu e atât de deranjat de organele de drept, cât i-a fost teamă ca vreo ambasadă să nu ceară în zilele următoare vreo întrevedere cu deputatul. De toată operațiunea de evacuare a acestuia s-a ocupat SPP și unele persoane de la SIS”, a adăugat primarul de Bălți .
Ulterior, Alex Cozer, moderatorul emisiunii a anunțat că Poliția de Frontieră ar fi confirmat faptul că la ora 17: 30, Ștefan Gațcan a părăsit Republica Moldova, împreună cu familia sa.
În acest sens, Renato Usatîi a punctat că într-un stat de drept, Poliția de Frontieră, având în vedere că e un caz de rezonanță, trebuia să anunțe public despre plecarea lui Gațcan, imediat după ce acest lucru s-a întâmplat.
La un alt post de televiziune și Vladimir Cebotari, deputatul Pro Moldova, a confirmat faptul că Ștefan Gațcan nu se află pe teritoriul Republicii Moldova.
Sursa a menționat că parlamentarul a fost scos forțat din republică și nu se va afla aici cel puțin patru sau cinci zile. Potrivit lui Cebotari, acest lucru a fost făcut pentru ca PSRM să treacă de urgență prin Comisia Juridică, decizia de renunțare a mandatului de deputat și să declare în următoarele zile vacanța funcției.
Menționăm că astăzi, Partidul Socialiștilor a anunțat că Ștefan Gațcan, deputatul care ieri a părăsit fracțiunea și a aderat la grupul Pro Moldova, a renunțat la mandat pentru a se dedica plenar carierei în medicină. La scurt timp, Pro Moldova a comunicat că, în realitate, Gațcan ar fi fost sechestrat și impus să ia o asemenea decizie.
S-a întâmplat după ce ieri, deputatul Ştefan Gaţcan, ales în luna martie în circumcripţia din Hînceşti, a anunţat că părăseşte PSRM şi aderă la Pro Moldova.
Ulterior, fracțiunea PSRM i-a cerut lui Gațcan să-și depună mandatul și a anunțat „război corupției din Parlamentul de la Chișinău”.
În aceeași dimineață, Ştefan Gaţcan a depus o plângere la Procuratura Generală în care a reclamat hărţuirea, intimidarea şi şantajul la care a fost supus pe 30 iunie din partea unui grup de deputaţi PSRM.
Mai mulți deputați din Pro Moldova au încercat la orele prânzului să verifice toate maşinile care ieşeau din curtea Preşedinţiei pentru a fi siguri că Gaţcan este în viaţă şi nu este scos în portbagaj, după ce, potrivit lor, Gaţcan a fost de negăsit timp de 7 ore, nerăspunzând nici la apelurile telefonice date de membrii familiei.
Amintim că deputații socialiști au primit pătimaș vestea că un parlamentar din facțiunea lor părăsește rândurile formațiunii politice și aderă la o alta. Gațcan a fost numit de aceștia „prostituată politică”, „trădător” şi l-au acuzat că s-a vândut lui Vladimir Plahotniuc.
Prin plecarea deputatului Ștefan Gațcan din PSRM, coaliția de guvernare PSRM-PDM rămâne cu doar 49 de mandate, 36 de deputați ai PSRM și 13 deputați ai PDM, ceea ce înseamnă pierderea majorității. Mutarea are loc în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și al unor discuții privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Platforma DA, pe de o parte, grupul Pro Moldova și Partidul Șor pe de alta, se pronunță pentru demiterea guvernului și învestirea unui nou executiv, în vreme ce PAS pledează pentru alegeri anticipate.
Cazul Gațcan indică, însă, și amploarea pierderii percepute de Igor Dodon și de Partidul Socialiștilor pe scena politică de la Chișinău și în fața perspectivei de modificare a structuri puterii.