Proiectul unității cu Basarabia este corect și real pentru că românii din Basarabia sunt parte a națiunii române. De această părere este Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului de la București și fost ministru de Externe al României.
Însă, potrivit sursei problema este că nu trăim într-o lume perfectă din punct de vedere al relațiilor internaționale. „Vă spun din experiența proprie anterioară, că dacă vă imaginați că avem numai prieteni, simpatizanți și doritori ca România să devină mai puternică, pe picioarele ei prin Unirea cu Republica Moldova, vă înșelați profund”, a precizat vicepreședintele Senatului de la București.
Titus Corlățean a făcut și o destăinuire de pe vremea când a fost ministru de externe.
„În 2014, am avut o discuție cu miniștri de externe din UE, printre care cei din Germania, Italia, Austria și alte state care au un anumit timp de relaționare politică și economică cu Federația Rusă. Acei oameni cu greutate au spus, în acea reuniune cu referire la toate statele din Parteneriatul Estic, că națiunile lor nu sunt pregătite să facă un pas înainte cu „amărăștenii” din spațiul estic, așa că vor oferi un acord de asociere fără o destinație europeană foarte clară, etc”, a povestit Corlățean.
Acesta a mai remarcat că a fost primul care a intervenit în discuția respectivă și a vorbit despre mai multe lucruri legate de Basarabia. „Totodată le-am spus o chestiune foarte clară: „Rețineți un lucru, România are dreptul său la propriile aspirații naționale, așa cum Germania a avut aspirația reunificării după căderea Berlinului. Dacă voi ne spuneți că nici măcar procesul acesta de integrare europeană nu-l garantați, se va întâmpla că Republica Moldova va bascula înapoi la ruși. Nu putem accepta din toate rațiunile culturale, identitare și de spațiul estic, din nou sârma ghimpată între noi și Republica Moldova”, a mai precizat vicepreședintele Senatului de la București în cadrul unei emisiuni radiofonice.
În context, Liviu Mihaiu, realizatorul emisiunii a remarcat că „noi nu avem curajul să spunem că chestiunea Basarabiei se tratează cu numai două țări: Rusia și Germania”.