Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Astfel începe mesajul Ambasadei României la Chișinău făcut cu ocazia comemorării marelui domnitor român.
„La 2 iulie 1504 s-a încheiat domnia lui Ștefan al III-lea (n. 1438-1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), supranumit Ștefan cel Mare și Sfânt după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română. A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind în Moldova timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române”, se mai arată în mesaj.
Totodată, Ambasada României la Chișinău a precizat că anume calitățile domnitorului, i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervențiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul țării, de îndepărtare a sa de la domnie. În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.
Profesorul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române a remarcat că Ștefan cel Mare și-a numit țara sa, căreia noi îi zicem Moldova, «Țara Românească». „Ștefan, care a fost un unificator al românilor ante litteram. Recent, un cercetător din Cluj a descoperit în Arhivele de Stat din Milano un document tulburător, din 1489, prin care domnul Moldovei Ștefan cel Mare este numit «regele Daciei». Dacia figurează în mărturii venețiene la finele sec. al XV-lea și la începutul sec. al XVI-lea ca principal aliat al Occidentului în cruciada antiotomană. Prin urmare, Ștefan cel Mare este restitutor Daciae cu un secol înainte de Mihai Viteazul. Ștefan cel Mare nu este un simbol al moldovenismului, ci al daco-românismului, așa cum s-a manifestat acesta în sec. al XIX-lea drept precursor al României unitare moderne”, a mai subliniat președintele Academiei Române.
În accepția dreptului internațional clasic și modern, România este singurul succesor juridic ascendent al istoricei Ţări a Moldovei cu capitala la Suceava şi Iaşi.