Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „A Treia Cale” de la Radio Guerilla. Acesta a vorbit despre o posibilă Reunire a R. Moldova cu România, dar și despre semnarea Tratatului de frontieră între România și R. Moldova, semnat la insistențele fostului premier, Vlad Filat.
„Chișinău a intenționat să semneze un tratat politic, cel mai rușinos din istoria diplomației românești după 1990. România s-a integrat în NATO și în UE fără vreun tratat de frontieră cu R. Moldova. În loc să se plece de la această premisă esențială, cineva a avut ideea năroadă, la București, să dea câștig de cauză domnului Filat și să semneze acest tratat de care Vlad Filat avea nevoie”, a subliniat acesta.
Dungaciu menționează că politicienii de la București au fost incapabili să spună partenerilor occidentali că singura soluție pentru ca R. Moldova să fie adusă în grupul euroatlantic este România.
„Acest tratat a fost semnat după o vizită a premierului Filat la Berlin, unde a rugat, inclusiv la nivelul Cancelariei germane, ca Germania să pună presiune pe România să semneze Tratatul”, a mai adăugat sociologul.
Vorbind despre recunoașterea R. Moldova ca stat de către România, Dan Dungaciu a afirmat că Moscova știa clar intențiile României, care pregătea reunirea.
„La Moscova a fost foarte clar că se recunoaște R. Moldova tocmai pentru ca Parlamentul R. Moldova să voteze ulterior unirea cu România. De asta s-a declanșat războiul pe Nistru. El este consecința faptului că la Moscova era limpede că urmează unirea și Transnistria nu voia să fie parte a României reîntregite. Marea greșeală a României nu este că a recunoscut R. Moldova, ci faptul că a căzut în cea mai mare capcană pe care serviciile moldovenești secrete și cele rusești i-au aruncat-o, adică Transnistria. Transnistria a fost marea piatră de moară atârnată de R. Moldova și de România, inclusiv de proiectul unionist”, a mai spus acesta.
Amintim că în 2010 a fost semnat Tratatul de frontieră între România și R. Moldova, de către ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, și de premierul de atunci de la Chișinău, Vlad Filat.