Deputatul Ștefan Gațcan a anunțat că își va retrage cererea depusă la Procuratura Generală în care acuza amenințări și intimidări din partea socialiștilor Corneliu Furculiță și Vlad Batrâncea în vederea depunerii mandatului. În același timp, Valeriu Munteanu, reprezentatul Mișcării Politice Unirea, a menționat că din punct de vedere legal acest lucru este imposibil.
După ce a părăsit Republica Moldova în circumstanțe cel puțin bizare, deputatul Ștefan Gațcan a venit astăzi cu un nou mesaj video pe rețele de socializare. Astfel, parlamentarul a anunțat că este bine și a dat de înțeles că va reveni în curând acasă.
„Confirm faptul că am solicitat pază de stat pentru mine și familia mea. Rog retragerea cererii din 30 iunie adresate Procuraturii Generale. Într-adevăr, am cerut aplicarea articolului 13 din Statutul Deputatului pentru protecția juridică a mea și a familiei, pentru că la etapa respectivă a fost această necesitate. Sper, curând să ne revedem în țară și să lucrăm în continuare pentru cetățeni”, a punctat parlamentarul.
Confirm faptul că am solicitat pază de stat pentru mine și familia mea. Rog retragerea cererii din 30 iunie adresate PG. Curând ne vom vedea în țară
Publicată de Ștefan Gațcan pe Duminică, 5 iulie 2020
La rândul său, Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia, a menționat că Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea depusă la Procuratura Generală.
„Conform art. 311 Cod Penal – denunțarea falsă sau plângerea falsă, la depunerea plângerii la Procuratură, Gațcan a fost avertizat de către procurori (și/sau de armata de avocați pe care i-a pus la dispoziție gruparea CanduȘor) că poartă răspundere penală pentru declarațiile făcute și riscă până la 2 ani de închisoare pentru denunțul fals. În legislația Republicii Moldova, în Codul Penal, cel de Procedură Penală, sau în alt act legislativ sau normativ, nu există noțiunea juridică de „retragere a plângerii penale”, ori acesta nu este un joc”, a specificat Munteanu.
Sursa a mai adăugat că în baza denunțului lui Ștefan Gațcan, procurorii au obligația imperativă să deschidă o cauză penală, iar baza acestei proceduri să stabilească toate circumstanțele. „Este adevărat, în cadrul cauzei penale, avem noțiunea de „împăcare a părților”, conform art. 109 din Codul Penal, dar nici acest lucru nu este posibil în „cazul Gațcan”, ori conform acestei prevederi legale, împăcarea lui Gațcan cu socialiștii, în cadrul cauzei penale poate avea loc doar pentru o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă, ori determinarea la renunțarea la mandatul de deputat, îmbracă forma unei infracțiuni foarte grave, subminând suveranitatea poporului. În concluzie, Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratură, iar aceasta din urmă în baza plângerii primite are obligația să deschidă o cauză penală, pentru cercetarea multi-aspectuală a situației fără precedent în istoria RM”, a punctat Valeriu Munteanu.
Liderul USB a remarcat că dacă se va proceda altfel, va fi un serviciu consistent al Procuraturii Generale adus lui Igor Dodon, „care vrea să „îngroape” cât mai repede „cazul Gațcan”, care are deja ecouri internaționale și dacă se va demonstra că Igor Dodon a orchestrat răpirea și violentarea lui Gațcan, atunci acesta va încăpea pe aceleași liste pe care a ajuns Vladimir Plahotniuc, ori abordările criminale ale foștilor parteneri de guvernare sunt similare”.
Amintim că pe dată de 1 iulie, Partidul Socialiștilor a anunțat că Ștefan Gațcan, deputatul care a părăsit fracțiunea și a aderat la grupul Pro Moldova, a renunțat la mandat pentru a se dedica plenar carierei în medicină. La scurt timp, Pro Moldova a comunicat că, în realitate, Gațcan ar fi fost sechestrat și impus să ia o asemenea decizie. În seara aceleași zile s-a aflat că deputatul în cauză ar fi părăsit Republica Moldova, dar nici până în prezent nu se cunoaște unde se află acesta.
Mai mult, Ştefan Gaţcan ar fi depus o plângere la Procuratura Generală în care a reclamat hărţuirea, intimidarea şi şantajul la care a fost supus pe 30 iunie din partea unui grup de deputaţi PSRM.
S-a întâmplat după ce pe 30 iunie, deputatul Ştefan Gaţcan, ales în luna martie în circumcripţia din Hînceşti, a anunţat că părăseşte PSRM şi aderă la Pro Moldova. În aceeași zi, fracțiunea PSRM i-a cerut lui Gațcan să-și depună mandatul și a anunțat „război corupției din Parlamentul de la Chișinău”.