Noaptea magică de Sânziene a fost marcată și în satul Mahala din regiunea Cernăuți. Tinerele din ansamblul „Armonia” de la Casa de Cultură din localitate au cules flori de sânziene, au împletit coronițe din ele, s-au încins în hore și au cântat.
„Sânzienele” din satul nord-bucovinean au fost însoțite de conducătorul și de directorul artistic al ansamblului, Ilie Caulea și Marina Gostiuc, se menționează pe site-ul Costiceni.blogspot.com.
„Mă bucur că există încă tineri legați de tradiție și pasionați de lucrurile frumoase, care încearcă să păstreze ceea ce au primit de la strămoșii lor”, a declarat Marina Gostiuc.
În Bucovina, pe 23 iunie seara, adică spre ziua de Sânziene sau Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, fetele mari se duc pe fânețe, strâng sânziană galbenă ( Gallium verum L.) și, împletind ea câte o cunună, o sorocesc zicând:
„Sânziană ,floare-aleasă
Fă-mă în curând mireasă
Și-arată-mi norocul meu,
Ce mi-i de la Dumnezeu,
Cum ăi, ca sa-l știu și eu.
S-aflu pan’mâini dimineață
Pe această cununiță
De-acel fel de dobitoc
De care-oi avea noroc,
S-aflu păr lung de bărbat,
însurat or ne-nsurat,
ca din fașa părului
să cunosc și fața lui”.
După ce rostesc aceste cuvinte, fiecare fatp se duce cu cununa acasă și o pune pe un gard, într-un țăruș, sau în alt loc, undeva numai să fie în calea vitelor. Și dacă, atunci când vin vitele acasă de la pășunat și se bagă în grajd, se apropie de cununa de sânziene și o miroase o juncă sau o vacă tânără și frumoasă, e semn că mirele ei va fi tânăr și frumos; dacă o miroase o vacă bătrână, mirele va fi un barbat bătrân sau un văduv. Iar dacă nicio vacă nu se apropie de cunună ca să o miroasă înseamnă că anul acela nu-i va veni fetei niciun pețitor și că în anul acela nu se va mărita.
Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină.