„O propunere populistă, electorală și care contravine dreptului internațional”. Astfel a comentat Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, semnarea de către președintele Dodon a unui Decret privind crearea Comisiei pentru reforma constituțională.
„Dodon îl copiază pe Putin din nou, dar oare înțelege că îl așteaptă Habarovsk? Moldova este parte a Actului Final de la Helsinki (tratat international), conform căruia frontierele pot fi modificate dacă ambele parți sunt de acord. Putem sa ne unim și cu cangurii din Australia, precum și cu pinguinii din Antarctida, dacă toată lumea este de acord. O propunere populista, electorală și care contravine dreptului internațional. Pe lângă aceasta trebuie înțeles faptul că statalitatea noastră de 30 de ani, este mai curând o iluzie, pentru că am fost tot timpul la cheremul Moscovei, a hoților, a bandiților, iar mai nou și la cheremul separatiștilor. Mai rămâne să primim din nou statut de gubernie și revenim la ceea ce a fost în 1812”, a subliniat Dorin Chirtoacă.
Precizăm că astăzi, Igor Dodon, a semnat un Decret privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. Președintele justifică prin faptul că în ultimii 10 ani mai multe hotărâri ale Curții Constituționale au fost în contradicție cu textul Constituției.
„Am constatat că pe parcursul anilor 2010-2020 mai multe segmente importante de specialiști și practicieni din domeniul dreptului constituțional, administrației publice remarcă cu îngrijorare fenomenul instabilității puterii de stat, blocajele instituționale, implicarea politicului în domeniul justiției constituționale. Societatea moldovenească și instituțiile statului au fost nedumerite de mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, care erau în contradicție cu textul Constituției, afectau negativ procesul colaborării puterilor în stat, creau multiple impedimente întru asigurarea stabilității sistemului politic al statului moldovenesc, precum și care au contribuit efectiv la tentativa uzurpării puterii de stat în Republica Moldova”, a declarat șeful statului.
În acest sens, Dodon consideră necesar demararea procesului de reformă constituțională în vederea „modificării legislației constituționale, asigurarea supremației Constituției, consolidării statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”.