Astăzi, de Ziua Limbii Române, președintele pro-rus Igor Dodon a recunoscut subtil că de fapt cetățenii Republicii Moldova vorbesc limba română.
„Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește. Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei”, a menționat Igor Dodon în mesajul său de felicitare publicat pe Facebook.
Se pare că șeful statului își schimbă poziția de la o zi la altă. În timp ce astăzi, el a subliniat că „moldoveneasca” și româna e aceeași limbă, pe 26 august, în cadrul prezentării raportului său de activitate pentru 3,5 ani de mandat, Igor Dodon a declarat răspicat că „eu sunt pentru promovarea identității noastre moldovenești, istoria Moldovei, limba moldovenească și cred că aceste lucruri sunt sfinte”.
Mai mult, pro-rusul Igor Dodon mai este cunoscut și pentru faptul că imediat după învestire, a înlocuit limba română cu cea „moldovenească” pe site-ul președinției Republicii Moldova.
Astfel, chiar dacă astăzi, șeful statul a declarat că „nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, acțiunile pe care le-a întreprins de-a lungul timpului demonstrează că în realitate, el a fost cel care a promovat întotdeauna această dezbinare și a atac, ori de câte ori a avut ocazia, limba română.
Amintim că Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română.
Mai mult, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, votată de către Parlament în 1994, atunci când majoritatea reprezentată de agrarieni și socialiști au stabilit că limba de stat se numește „moldovenească”, ignorând Declarația de Independență.