Astăzi, de Ziua Limbii Române, Partidul Unității Naționale a venit cu un mesaj prin care a subliniat că procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue și la peste trei decenii de la data revenirii ei în circuitul oficial.
„Eforturile instituționale și inițiativele particulare care s-au făcut în acest răstimp, dublate de un sprijin constant și consistent din partea Statului Român, nu au fost suficiente pentru răspândirea și întrebuințarea ei îndestulătoare pe teritoriul Republicii Moldova. În unele regiuni geografice, cum ar fi autonomia găgăuză și municipiul Bălți, limba română are o circulație deficitară. O situație similară se înregistrează în spațiul audiovizual, dominat de programe în limba rusă”, a remarcat formațiunea politică.
Totodată, PUN a atras atenția și asupra faptului că într-un mod la fel de revoltător, Parlamentul Republicii Moldova refuză de mai mulți ani să introducă în textul Constituției denumirea corectă a limbii oficiale, limba română, deși o decizie în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională încă în anul 2013.
„Înverșunarea cu care anumite grupări politice blochează folosirea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova trădează importanța strategică a acestei probleme. Dincolo de aspectele sale culturale, limba română marchează pentru noi o graniță geopolitică dintre Occident și spațiul euroasiatic. Luptând pentru limba română, vom lupta pentru ancorarea noastră în civilizația europeană, căreia îi aparținem din punct de vedere istoric”, se mai arată într-un comunicat de presă.
În context, Partidul Unității Naționale a adus un omagiu tuturor luptătorilor pentru această cauză. „Cinstim efortul și sacrificiul celor care au menținut viu graiul românesc în Basarabia și pe întreg cuprinsul spațiului românesc, nelăsându-l să dispară, în cele mai grele perioade ale poporului nostru”, au mai remarcat membrii formațiunii.