În perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 noiembrie 2010 la Chişinău, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a dat un amplu interviu pentru Ghenadie Nicu, corespondent în Republica Moldova a Ziarului de Iaşi. În interviu, Marian Lupu şi-a reiterat majoritatea tezelor pe care le susţine în calitate de lider al unui partid de centru-stânga de peste Prut.
Fostul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Comuniştilor şi-a repetat totala lipsă de relaţionare cu cultura şi naţiunea română.
Venind vorba de integrarea europeana, nu putem evita problema raporturilor cu Romania care, dupa cum se stie, are drept de veto intrucit priveste cooptarea unui nou membru.
Potrivit ultimelor sondaje, 56-57 la suta dintre bastinasi sustin ca vorbesc in limba moldoveneasca. Eu nu gindesc – sincer sa va zic – ca asta este problema de temelie a RM. Ca politician care cauta echilibrul, prefer solutiile care ar duce la consolidarea societatii, nu la divizarea ei. Sint mai mult ca sigur, este principiul meu (si nu doar al meu, este un principiu european): valorile nu pot fi implantate cu sabia, prin presiuni, prin a impune un punct de vedere societatii. Noi vorbim foarte mult despre standarde europene, valori europene, vorbim foarte mult despre drepturile fundamentale ale omului. Invocam dreptul la justitie, dreptul la un trai decent si multe alte drepturi fundamentale. De ce oare sa ignoram si acest drept: dreptul la autoidentificare a fiecarui cetatean? Este tocmai principiul pe care am pedalat mereu. Eu ma identific, ma simt moldovean. Sa nu fie pentru nimeni cu suparare: nu ma simt parte componenta a natiunii romanesti. Nu ma simt.
Totodată, interviul a fost folosit pentru a da startul unor serie de atacuri asupra oponenţilor politici, în special asupra premierului Vlad Filat, care era, conform sondajelor de opinie, principalul contracandidat la preşedenţie în eventualitatea în care preşedintele în Republica Moldova era ales direct de către populaţie. Marian Lupu a atacat felul în care Vlad Filat a gestionat Serviciul Vamal. Vlad Filat a fost implicat în jurul unor scandaluri legate de contrabanda cu ţigări.
-Romania este plina de produse contrafacute in Republica Moldova, iar evaziunea fiscala este imensa. Ce ne puteti spune despre actiunile Guvernului in ultimul an pentru combaterea acestui fenomen?
– Este nu doar impresia a mea: este impresia societatii, a mediului de afaceri ca pe parcursul acestui an s-au intimplat mai multe lucruri nu atit pozitive, cit mai ales negative. O sa va zic direct. Sint foarte multi oameni de afaceri, reprezentanti ai businessului mic, mediu, mare, care, venind aici, la sediul partidului, discutind diferite subiecte care vizeaza dezvoltarea economica, mediul antreprenorial, ne spun ca in cadrul Fiscului, al Serviciului Vamal se intimpla lucruri mai proaste si mai urite decit atunci cind erau comunistii la putere. Tot ce avem noi, mai cu seama in ultimele luni (in special, contrabanda cu tigari) ne facem sa intrebam: de ce toate aceste operatiuni de contrabanda nu sint depistate la noi in vama? Ele sint, toate, oprite la vama romaneasca! Este un semnal foarte ingrijorator, probabil ca si aici se urmaresc nu interesele statului, ci interese de grup, interese individuale, de ordin economic, de ordin financiar. Nu pot exclude si interesul de acumulare de resurse financiare si pe aceasta cale in vederea unei campanii electorale.