Organizațiile românești din Sudul Basarabiei, în frunte cu Anatol Popescu, fondatorul și președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, cer deschiderea unui consulat al României la Ismail, motivând că cel din Odesa este prea departe de localitățile sutelor de mii de români din regiune.
Într-o postare pe pagina de Facebook, Anatol Popescu prezintă știrea deschiderii unui nou Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației. Astfel, ministrul de Externe al Ucrainei, prezent în România, a informat ucrainenii din zonă despre deschiderea unui nou consulat, având în vedere „importanța relațiilor ucrainene-române și necesitatea de a sprijini comunitatea ucraineană din România”.
De altfel, Popescu a precizat că printre argumentele principale pentru deschiderea Consulatului României de la Slatina a fost dinstanța de 247 km dintre centrul comunității românești din Maramureșul Istoric și Cernăuți, oraș în care există un Consulat General al României.
„Menționez că rare au fost ocaziile în care reprezentanții românilor din Sudul Basarabiei să nu fi solicitat Bucureștiului să deschidă un consulat al României la Ismail – capitala de facto a Sudului Basarabiei, din aceleași considerente – distanța de 257 km până la centrul regional Odesa, unde avem un Consulat General al României din anul 1995, prin Cetatea Albă. Tranzitând Republica Moldova pe la Palanca sunt doar 238 km. Distanța de la cea mai îndepărtată localitate cu populație majoritară românească – satul Frecăței/Lymanske din raionul Reni, până la centrul regional Odesa, este de tocmai 317 km”, a scris președintele Asociației pe Facebook.
Acesta a mai spus că, având în vedere că peste două treimi din populația românofonă din Sudul Basarabiei locuiește în cele 3 raioane actuale limitrofe județului Tulcea din România – Reni, Ismail și Chilia, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă.
„La toate argumentele menționate mai sus putem adăuga și deschiderea recentă, la doar 45 km distanță de Ismail, a trecerii cu bacul/feribotul la Cartal (Orlivka) – Isaccea, care va intensifica circulația transfrontalieră a persoanelor și mărfurilor din această zonă în anii următori”, a adăugat Anatol Popescu.
Organizațiile românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, și-au exprimat în repetate rânduri dorința deschiderii de către România a unui consulat la Ismail, cel de la Odesa fiind foarte departe de localitățile celor 124.000 de români din zonă. Dorința Kievului de a deschide consulat la Sighet este un bun prilej pentru România de a cere deschiderea unui consulat la Ismail, venind astfel în întâmpinarea cererilor românilor din zonă.