Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski este nemulțumit de autoritățile de la Chișinău și are sentimentul că „partea moldovenească mimează doar pe dorința de a avansa în procesul de negocieri”.
Joi, în cadrul unei întâlniri cu Klaus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, liderul separatist a calificat drept inadmisibilă „situația când interesele politice contează mai mult decât aspectele sociale și umanitare„.
Mai mult, Krasnoselski a condamnat „referințele la circumstanțele electorale, care sunt utilizate în mod sistematic ca explicație pentru inacțiunea negociatorilor moldoveni sau pentru inconsecvența deciziilor lor„. „Acestea sunt probleme interne, care nu ar trebui să afecteze politica externă„, a adăugat el.
Potrivit liderului separatist, pe lângă lipsa progreselor în rezolvarea noilor probleme, acordurile la care s-au ajuns mai devreme nu sunt îndeplinite, „ba mai mult, chiar și mecanismele care funcționau bine sunt blocate„.
„Un exemplu concludent în acest sens este eliberarea plăcuțelor de înmatriculare neutre. Republica Moldova s-a retras unilateral din acordul privind punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport, argumentând această decizie prin neprelungirea legii ce reglementa procesul în cauză. Acest argument este dubios”, a declarat Vadim Krasnoselski citat de presa de la Chișinău.
În context, acesta a mai subliniat că „abordarea părții moldovenești cu privire la soluționarea urgentă a problemelor cetățenilor nu este serioasă„.
Vorbind despre situația cu incidența COVID-19, liderul separatist a spus că „aproximativ 80% dintre cetățenii rmn care au contractat virusul au contactat cu persoane din R. Moldova„.
„În timp ce Moldova este „în flăcări „, se află în „zona roșie” și nu respectă cerințele de securitate în carantină, vom limita contactele cu moldovenii. Virusul trebuie oprit și, dacă situația se înrăutățește, Transnistria va fi nevoită să mărească din nou numărul de posturi de carantină la graniță„, a avertizat Vadim Krasnoselski.
Amintim că sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază.
După nenumărate discuții, o parte din acestea au fost scoase, iar în Zona de Securitate au rămas 11 posturi instalate de către separatiști.