Octavian Ţîcu, liderul PUN, a declarat că Partidul Unităţii Naţionale are un plan formulat şi coordonat pentru Unirea Republicii Moldova, menționând că pentru Reîntregire este nevoie de un partener de dialog în persoana României.
Prezent la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, Țîcu a subliniat că pentru reîntregirea cu România este nevoie de un partener de dialog, și anume ca statul român să fie credibil.
„Credibilitatea noastră a fost testată prin faptul că vicepreşedintele PUN este membru al Guvernului României ( nr. Ana Guțu ), conduce cel mai important departament al relaţiilor cu Republica Moldova şi, evident, că discuţiile pe care le avem cu oamenii politici şi partidele din România sunt paşii concreţi pe care urmează să îi realizăm”, a spus Octvian Ţîcu.
Liderul PUN a precizat că Unirea cu România a fost împiedicată de lipsa unei forţe politice unioniste care să fie majoritară într-o coaliţie pro-europeană.
„Dacă PUN ar avea o majoritate într-un Parlament în care forţele pro-europene ar fi majoritare, ar însemna să se facă trei paşi concreţi: interconexiunea de infrastructură terestră, feroviară, digitală şi de comunicaţii, armonizarea cadrului educaţional şi interconexiunea sistemului de apărare, a ordinii publicii şi a securităţii”, a mai spus politicianul.
Potrivil lui Ţîcu, spre deosebire de Belarus, Georgia şi Ucraina, care, având frontiere comune cu Rusia și au fost intenționat destabilizate de aceasta, sunt expuse în mod direct, Republica Moldova are câteva avantaje.
„Reunirea cu România ne-ar oferi o garanţie a prezenţei militare NATO şi toate problemele s-ar rezolva. Apoi, după rezolvarea dosarului basarabean, în dialog cu Rusia, Ucraina şi SUA, vedem cum rezolvăm şi dosarul transnistrean”, a spus liderul PUN, care a mai menţionat că dosarul transnistrean nu poate fi rezolvat fără România, pentru că Moscova îşi va dori întotdeauna ca Republica Moldova să rămână singură în faţa Rusiei.