Vizitatorii Mânăstirii Suceviţa își pot bucura privirea cu picturile restaurate. 20 de ani a fost nevoie pentru a fi refăcute peste 1.700 de metri pătraţi de opere murale degradate de trecerea timpului, iar restaurarea ansamblului istoric va continua cu picturile exterioare, dar şi cu zidurile de împrejmuire ale mânăstirii.
Frescele Bisericii „Învierea Domnului” de la mănăstirea Sucevița erau de nedescifrat din cauza fumului și prafului adunate în sute de ani de existență. Efortul remarcabil al specialiștilor a permis recuperarea acestor tezaure de artă murală clasică. Lucrările de restaurare au costat peste 4 milioane de lei.
Mănăstirea Sucevița este o mănăstire ortodoxă din România, construită între anii 1583-1586 și situată în satul Sucevița din comuna omonină (județul Suceava), la o distanță de 18 km de municipiul Rădăuți.
Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 și este formată din 5 obiective:
- Biserica „Învierea Domnului” – datând din 1583-1586
- Chilii – datând din secolul al XVI-lea
- Paraclis – datând din 1583-1586
- Turnuri de nord-est și nord-vest – datând din secolele XVI-XVII
- Zid de incintă – datând din secolele XVI-XVII
În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica „Învierea Domnului” din cadrul Mănăstirii Sucevița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Humor și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei”.