Unire la nivel medical pentru Spitalul Clinic Regional Cernăuţi şi Spitalul Judeţean Suceava, care își vor unifica protocoalele medicale și vor fi modernizate cu echipamente de ultimă generație. Costul investiţiei se ridică la aproape 350.000 de euro, cea mai mare parte a sumei fiind oferită de Uniunea Europeană.
Proiectul transfrontalier prevede crearea unui centru de chirurgie minim invazivă la Spitalul clinic regional Cernăuţi, care va asigura servicii medicale de calitate pentru localnici. Instituţia medicală va fi dotată cu aparate moderne de diagnostic, pentru efectuarea procedurilor minim invazive în chirurgie, anestezie şi reabilitare, notează TVR Moldova.
„Aparatele moderne pe care le vom procura ne vor oferi posibilitatea să îmbunătăţim ajutorul medical acordat oamenilor. Aceasta înseamnă că vom avea un sistem video pentru endoscopie, cu duodenoscop şi gastroscop, care ne va da posibilitatea să trecem endoscopia din domeniul diagnostic în cel terapeutic”, a declarat șeful secției chirurgie a spitalului din Cernăuți, Oleg Harabara, pentru sursa citată.
De mai bine de 20 de ani, la Spitalul clinic regional Cernăuţi nu au mai fost cumpărate aparate medicale.
„Aparatele care sunt cumpărate prin intermediul acestui proiect sunt mai noi decât ce avem şi operaţiile care se pot face cu aceste aparate, la Cernăuţi, în spitalul nostru nu se puteau face”, a adăugat medicul șef, Serghei Țînțar.
Implementarea proiectului a început în luna martie şi prevede, inclusiv, dezvoltarea infrastructurii instituţiei medicale.
„Pentru Spitalul regional Cernăuţi, proiectul respectiv este primul de acest fel, iar pentru regiunea Cernăuţi, în general, acesta este al şaptelea sau chiar al optulea proiect. Îi felicităm pe locuitorii din Cernăuţi şi le dorim succes cu ocazia acestui debut”, a precizat autorul proiectului, Oleksii Voloșciuc.
Modernizarea celor două instituţii medicale se face în cadrul proiectului transfrontalier „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale privind procedurile minime invazive în regiunile de frontieră ale României şi Ucrainei”, iar investiția se va ridica la aproape 350.000 de euro. Din această sumă, 220.000 de euro revin Spitalului regional Cernăuţi, iar autorităţile locale au contribuit cu 40.000 de euro. Centrul de chirurgie urmează să fie dat în exploatare în luna martie 2021.