Republica Moldova se află pe locul doi în topul statelor în care ajung investițiile directe din România, prima poziție fiind ocupată de Cipru.
În cadrul cercetării statistice pentru determinarea investițiilor străine directe din anul 2019 au fost colectate și date pentru determinarea investițiilor directe ale rezidenților români realizate în străinătate, arată un studiu publicat miercuri de BNR. Au raportat investiții directe în străinătate atât întreprinderi ISD care au, la rândul lor, investiții directe în străinătate, cât și societăți fără ISD (cu capital autohton) și persoane fizice care au investit în cel puțin 10% din capitalul social al unei societăți nerezidente. Astfel, în anul 2019, fluxul net al investițiilor directe în străinătate a înregistrat valoarea de 324 milioane euro, din care aport la capitalurile proprii 110 milioane euro, profit reinvestit 85 de milioane euro și instrumente de natura datoriei 129 milioane euro, informează hotnews.ro
Soldul investițiilor directe în străinătate la 31 decembrie 2019 a înregistrat valoarea de 2 157 milioane euro, detaliat astfel: capitaluri proprii în valoare de 1 623 milioane euro (75,2 la sută din soldul total) și instrumente de natura datoriei în sumă de 534 milioane euro (24,8 la sută din soldul total).
În ceea ce privește statul de destinație a IDS, principala destinație a fost Cipru (484 milioane euro), urmată de Republica Moldova (299 milioane euro), Ungaria (282 milioane euro) și Republica Serbia (114 milioane euro)